Här är den bild som Majed Safaee bad om hjälp med att sprida.
1 av 3
Det var den här bilden som Majed Safaee bad om hjälp med att sprida. Foto: Handling utlämnad av Sollefteå kommun.
Majed Safaees tog kontakt med Per Wahlberg förra hösten. Foto: Viktor Åsberg/SR.
2 av 3
Majed Safaees tog kontakt med Per Wahlberg förra hösten. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Tjänsteanteckning om att Majed Safaee är hämtad till förhör. Personnummer och adress är maskat. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Diarieförd anteckning om att Majed Safaee är hämtad till förhör. Foto: Sveriges Radio

Majed Safaee förberedde smutskastning av politiker

Per Wahlberg (M): Jag reagerade starkt
5:38 min

Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee förberedde på arbetstid en negativ kampanj riktad mot Elisabet Strömqvist (S) när hon var landstingsråd i fjol. Han bad oppositionsrådet Per Wahlberg om hjälp, men fick istället rejäl kritik till svar. Kommunledningen tillrättavisade Safaee, som fyra dagar senare påbörjade en smutskastning mot Wahlberg - något han senare dömdes för.

Hur reagerar du på kampanjer i det dolda? Kommenteringen är nu stängd.

– Jag reagerade starkt på det för jag tyckte inte att den typen av kampanjmetoder hör hemma här. Det var väldigt mycket fokus på person, landstingsrådet Elisabet Strömqvist. Det var inte rumsrent, säger Per Wahlberg (M), oppositionsråd i Landstinget Västernorrland.

Det var inte rumsrent.

Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee dömdes i somras för grovt förtal efter att spridit uppgifter och tillmälen om landstingets oppositionsråd Per Wahlberg. Han hade skickat anonyma mejl till Wahlbergs partikamrater och media.

Sker i samband med förtalet

Fyra dagar innan förtalet tog sin början förra hösten, riktade han sig först mot en annan toppolitiker i länet.

P4 Västernorrland har tagit del av handlingar som avslöjar hur Majed Safaee förberedde en negativ kampanj mot dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S).

Majed Safaee hade då räknat med Per Wahlbergs hjälp, och skickade honom en bild på Strömqvist med text som kan uppfattas ha en hård ton.

Detta skedde under Safaees arbetstid, vilket kommunens personalavdelning bekräftat för P4 Västernorrland.

Han skriver till det moderata oppositionsrådet i ett meddelande på Facebook:

”Du, kan du tipsa någon MUFFare eller så att lägga ut den här bilden? Jag kan se till att det blir spridning :)”

Vad var problemet med bilden?

– Det som stod stämde inte och det handlade om att svärta ner en person och för att trigga igång något. Jag gillar inte det – vi ska ha en tuff men saklig debatt. Här klev man över en gräns, säger Per Wahlberg.

Här klev man över en gräns.

Wahlberg vidarebefordrade Majed Safaees meddelanden till Sollefteås kommunalråd, Elisabet Lassen (S).

– Det kom från en relativt högt uppsatt tjänsteman som har ansvar för kommunikationen i kommunen. Elisabet Lassen är ytterst ansvarig och jag tänkte att det var bra att hon visste om detta, säger Wahlberg.

Wahlberg skrev till Lassen att han aldrig ställer upp på den här typen av smutskastningskampanjer och att sådant skadar förtroendet för politiken.

Elisabeth Lassen svarade "jag håller med dig och tycker att det var bra att jag fick se det".

Safaee blev uppläxad

Kommunledningen i Sollefteå reagerade när detta kom till deras kännedom. Kommundirektören kallade Majed Safaee till ett möte och tillrättavisade honom, enligt våra uppgifter. Safaees engagemang i vårddebatten i länet får inte kopplas ihop med rollen som kommunikationsstrateg, var budskapet.

När vi i slutet av förra veckan ringer upp Elisabet Lassen, så vill hon inte kännas vid våra nya uppgifter om kommunikationsstrategen.

Har han försökt startat någon kampanj mot politiker tidigare?

– Nej, jag vet inget om det och jag tror absolut inte det, säger hon.

Känner du inte till om han försökt starta något mot Strömqvist?

– Nej. Om jag ska vara riktigt spontan så undrar jag om det här är en kampanj mot Majed Safaee, säger Lassen.

Det här är en kampanj mot Majed Safaee

Vi åker till Sollefteå med dokument som påminner henne om vad som hände fyra dagar innan Safaee påbörjar förtalskampanjen mot Per Wahlberg (M).

– Bilden du visar har jag sett, men det var ju länge sedan. Jag vet inte vilken avsikt han hade med den, men att det skulle vara ett försök att starta kampanj har jag inte uppfattat.

”Jag kan se till att det blir spridning” skriver Safaee. Är inte det tydligt?

– Jag har faktiskt ingen kommentar för jag har ingenting att göra med det. Vad Majed gör på sin fritid kan inte jag göra något åt, säger Lassen.

Men meddelandet skickas under kontorstid.

– Ja. Jag har ingenting med det här att göra. Inte då och inte nu, säger Lassen.

– Däremot kan vi tala om för honom att det är olämpligt och det är gjort, säger hon sedan.

Tidigare ifrågasatt

Frågan om Majed Safaee kunde sitta kvar på sin post blev aktuell i somras efter att han erkänt grovt förtal av moderaten Per Wahlberg.

Kommunen ansåg att han agerat i egenskap av privatperson och att gärningen inte gick att koppla till hans roll som tjänsteman. Därför fick han också behålla jobbet.

Tog kommunen hänsyn till de omständigheter som P4 Västernorrland nu kan berätta om?

– Vi såg ingen som helst koppling med det som hände i somras och det där. Det var glömt sedan länge för vår del. Ur världen så att säga, säger Lassen.

Oppositionsrådet Per Wahlberg har funderat på händelsen med Strömqvist i samband med det grova förtalet som Safaee gjorde sig skyldig till.

– Jag har reflekterat över det och nu har jag gått vidare. Men jag noterade det, säger Wahlberg.

Safaee: Det här är trams

När vi når Sollefteås kommunstrateg Majed Safaee för att ställa frågor om bilden han skickade till Wahlberg vill han inte ställa upp på en bandad intervju.

– Jag ställer inte upp på sånt här trams, säger Safaee.

Varför är det här trams?

– Jag ställer bara upp på en direktsänd intervju. Jag litar inte på hur ni redigerar, säger han.

Uppdatering 16.35: Safaee har avböjt att medverka i direktsändning, och har tillbakavisat uppgiften om att han ska ha varit i tjänst när han skickade meddelandet till Wahlberg.

Fakta om granskningen

Raderade Elisabet Lassen mejlen eller inte?

Elisabet Lassen (S) medger att mejl har raderats. Vi har inte fått ut Lassens mejl till Wahlberg från Sollefteå kommun. Hennes svar att hon håller med om kritiken har inte lämnats ut. Hos Landstinget får vi direkt ta del av mejl. I sitt mejl svarar Elisabet Lassen ”Nu deletar jag hela vår mejlkonversation”. – Vi hade en överenskommelse, säger Lassen själv.

Skickades den kampanjbild som Majed Safaee ville ha hjälp med att sprida på arbetstid?

Mejlet skickades kl. 16.10, vilket personalavdelningen bekräftat är under arbetstid. Vi har en inspelning där det framgår att arbetstiden för tjänstemän på Sollefteå kommun är fram till kl. 16.30. Vi sökte Safaee för att bland annat ställa frågor om det, men han valde då att inte ge några kommentarer på band före vår publicering.

Var kom tipset ifrån?

Vi röjer aldrig våra källor, men den här uppgiften om Safaees kontakt med Wahlberg fanns med i polisen förundersökning i somras. Han var då misstänkt för grovt förtal. Något han också senare dömdes för. 

Varför är bilden intressant?

Vi berättar om att en hög tjänsteman, Majed Safaee, ville sprida den här bilden i sociala medier. Det intressanta är vad bilden används till och i vilka syften. Bilden har även kritiserats av politiker.

Varför gör vi den här granskningen?

"Vi är övertygade om att det är viktigt att vi sätter strålkastarljuset på dessa försök att påverka makthavare på andra sätt än genom fakta, argumentation och diskussion." Ansvarig utgivare Susanne Helsing förklarar varför vi gör den här granskningen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".