Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Per Wahlberg
Per Wahlberg (M). Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio

Wahlberg tillbakavisar Lassens förklaring om raderade mejl

Per Wahlberg (M): Det dummaste jag hört
1:11 min

– Det här var det dummaste jag hört, säger Per Wahlberg om svaren från Sollefteå kommunalråd Elisabet Lassen om varför hon raderat kritiska mejl om kommunstrategen Majed Safaee.

– Det var det dummaste jag hört. Jag skickade mejlet från min officiella landstingsmejl och jag är väl medveden om regelverket. Det tror jag Elisabet Lassen också är, säger Per Wahlberg (M).

P4 Västernorrland rapporterar att Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S) tagit emot mejl från moderaten Per Wahlberg, med uppgifter om att Sollefteås kommunstrateg Majed Safaee ville sprida en negativ kampanjbild på dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist förra hösten.

Mejlet innehöll kritik mot Safaee som Lassen ställde sig bakom i ett svar. Hon skrev också "Nu deletar jag hela vår mailkonversation" vilket hon idag förklarar med att det var en överenskommelse mellan politikerna.

– Jag har absolut inte kommit överens om något sådant, säger Per Wahlberg.

Elisabet Lassen säger också att mejlet inte berör kommunen eftersom Per Wahlberg delat informationen i egenskap av hennes vän.

– Jag skickade detta till henne eftersom hon är kommunalråd i Sollefteå. Jag tyckte att hon bör veta vad en hög tjänsteman, som har ansvar för kommunikation och är ansiktet utåt för kommunen, gör emot andra politiker, säger Wahlberg.

– Jag står för att jag reagerade på det här och därför använde jag min officiella mail. Om Lassen sedan tycker att det är pinsamt och jobbigt så får det stå för henne, säger Wahlberg.

Fakta om granskningen

Raderade Elisabet Lassen mejlen eller inte?

Elisabet Lassen (S) medger att mejl har raderats. Vi har inte fått ut Lassens mejl till Wahlberg från Sollefteå kommun. Hennes svar att hon håller med om kritiken har inte lämnats ut. Hos Landstinget får vi direkt ta del av mejl. I sitt mejl svarar Elisabet Lassen ”Nu deletar jag hela vår mejlkonversation”. – Vi hade en överenskommelse, säger Lassen själv.

Skickades den kampanjbild som Majed Safaee ville ha hjälp med att sprida på arbetstid?

Mejlet skickades kl. 16.10, vilket personalavdelningen bekräftat är under arbetstid. Vi har en inspelning där det framgår att arbetstiden för tjänstemän på Sollefteå kommun är fram till kl. 16.30. Vi sökte Safaee för att bland annat ställa frågor om det, men han valde då att inte ge några kommentarer på band före vår publicering.

Var kom tipset ifrån?

Vi röjer aldrig våra källor, men den här uppgiften om Safaees kontakt med Wahlberg fanns med i polisen förundersökning i somras. Han var då misstänkt för grovt förtal. Något han också senare dömdes för. 

Varför är bilden intressant?

Vi berättar om att en hög tjänsteman, Majed Safaee, ville sprida den här bilden i sociala medier. Det intressanta är vad bilden används till och i vilka syften. Bilden har även kritiserats av politiker.

Varför gör vi den här granskningen?

"Vi är övertygade om att det är viktigt att vi sätter strålkastarljuset på dessa försök att påverka makthavare på andra sätt än genom fakta, argumentation och diskussion." Ansvarig utgivare Susanne Helsing förklarar varför vi gör den här granskningen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".