Bengt Sörlin (M), oppositionsråd i Sollefteå
Bengt Sörlin (M). Foto: Sveriges Radio

Oppositionsrådet kräver att Safaee byter jobb

Bengt Sörlin (M): Mitt förtroende för Majed är lågt
1:17 min

Efter P4 Västernorrlands granskning av hur kommunikationsstrategen Majed Safaee försökt dra igång en smutskastningskampanj mot dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) har oppositionsrådet Bengt Sörlin (M) tappat förtroendet för Majed Safaee.

– Mitt förtroende för Majed är lågt. Det är fel när en tjänsteman påbörjar den här typen av kampanj, säger Bengt Sörlin (M).

Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee förberedde på arbetstid en negativ kampanj riktad mot Elisabet Strömqvist (S) när hon var landstingsråd. Han bad oppositionsrådet Per Wahlberg om hjälp, men fick istället rejäl kritik till svar. Kommunledningen tillrättavisade Majed Safaee, som fyra dagar senare påbörjade en smutskastning mot Per Wahlberg, vilket han senare dömdes för.

Se om han kan göra något annat på kommunen.

– Redan då tyckte jag att han skulle kliva åt sidan och ta en time out och se om han kan göra något annat på kommunen. Nu har hans situation inte direkt blivit bättre. Alla gruppledare bör samlas och diskutera huruvida man har förtroende för honom eller inte, säger Bengt Sörin.

Fakta om granskningen

Raderade Elisabet Lassen mejlen eller inte?

Elisabet Lassen (S) medger att mejl har raderats. Vi har inte fått ut Lassens mejl till Wahlberg från Sollefteå kommun. Hennes svar att hon håller med om kritiken har inte lämnats ut. Hos Landstinget får vi direkt ta del av mejl. I sitt mejl svarar Elisabet Lassen ”Nu deletar jag hela vår mejlkonversation”. – Vi hade en överenskommelse, säger Lassen själv.

Skickades den kampanjbild som Majed Safaee ville ha hjälp med att sprida på arbetstid?

Mejlet skickades kl. 16.10, vilket personalavdelningen bekräftat är under arbetstid. Vi har en inspelning där det framgår att arbetstiden för tjänstemän på Sollefteå kommun är fram till kl. 16.30. Vi sökte Safaee för att bland annat ställa frågor om det, men han valde då att inte ge några kommentarer på band före vår publicering.

Var kom tipset ifrån?

Vi röjer aldrig våra källor, men den här uppgiften om Safaees kontakt med Wahlberg fanns med i polisen förundersökning i somras. Han var då misstänkt för grovt förtal. Något han också senare dömdes för. 

Varför är bilden intressant?

Vi berättar om att en hög tjänsteman, Majed Safaee, ville sprida den här bilden i sociala medier. Det intressanta är vad bilden används till och i vilka syften. Bilden har även kritiserats av politiker.

Varför gör vi den här granskningen?

"Vi är övertygade om att det är viktigt att vi sätter strålkastarljuset på dessa försök att påverka makthavare på andra sätt än genom fakta, argumentation och diskussion." Ansvarig utgivare Susanne Helsing förklarar varför vi gör den här granskningen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".