Elvy Söderström (S) sitter vid ett bord. Foto: Anna Ahlström
Elvy Söderström (S). Foto: Anna Ahlström/Arkiv

Elvy Söderström uppmanar Lassen att ta avstånd från smutskastningsplaner

Elvy Söderström: Det är inte acceptabelt
1:28 min

Nu reagerar också landstingsfullmäktiges ordförande, Elvy Söderström (S), på P4 Västernorrlands uppgifter om hur kommunikationsstrategen Majed Safaee försökte dra igång en smutskastningskampanj mot det tidigare landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S).

P4 Västernorrlands granskning av Majed Safaees planer på att smutskasta det tidigare landstingsrådet Elisabet Strömqvist har fått flera politiker att reagera. Oppositionsrådet Bengt Sörlin (M) har under dagen idag berättat för P4 Västernorrland att han tappat förtroendet för Majed Safaee. Elvy Söderström, nytillträdd som landstingsfullmäktiges ordförande, reagerar också på uppgifterna. 

Det är inte acceptabelt.

– Hur en offentligt anställd person med ansvar för kommunikation kan ägna sig åt något sådan, det är inte acceptabelt, säger Elvy Söderström.

Uppmanas ta avstånd

P4 Västernorrland har tagit del av handlingar som avslöjar hur Majed Safaee förberedde en negativ kampanj mot dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S). Han hade då räknat med Per Wahlbergs hjälp, och skickade honom en bild på Strömqvist med text som kan uppfattas ha en hård ton.  Detta skedde under Safaees arbetstid, vilket kommunens personalavdelning bekräftat för P4 Västernorrland.

– Det är så svårt att förstå hur man på arbetstid kan ägna sig åt detta, särskilt när man är professionell när det gäller kommunikation, säger Elvy Söderström. 

Vad borde kommunledningen och Elisabet Lassen göra?

– Tydligt visa, ta avstånd och markera att detta är en dumhet som inte accepteras.

Fakta om granskningen

Raderade Elisabet Lassen mejlen eller inte?

Elisabet Lassen (S) medger att mejl har raderats. Vi har inte fått ut Lassens mejl till Wahlberg från Sollefteå kommun. Hennes svar att hon håller med om kritiken har inte lämnats ut. Hos Landstinget får vi direkt ta del av mejl. I sitt mejl svarar Elisabet Lassen ”Nu deletar jag hela vår mejlkonversation”. – Vi hade en överenskommelse, säger Lassen själv.

Skickades den kampanjbild som Majed Safaee ville ha hjälp med att sprida på arbetstid?

Mejlet skickades kl. 16.10, vilket personalavdelningen bekräftat är under arbetstid. Vi har en inspelning där det framgår att arbetstiden för tjänstemän på Sollefteå kommun är fram till kl. 16.30. Vi sökte Safaee för att bland annat ställa frågor om det, men han valde då att inte ge några kommentarer på band före vår publicering.

Var kom tipset ifrån?

Vi röjer aldrig våra källor, men den här uppgiften om Safaees kontakt med Wahlberg fanns med i polisen förundersökning i somras. Han var då misstänkt för grovt förtal. Något han också senare dömdes för. 

Varför är bilden intressant?

Vi berättar om att en hög tjänsteman, Majed Safaee, ville sprida den här bilden i sociala medier. Det intressanta är vad bilden används till och i vilka syften. Bilden har även kritiserats av politiker.

Varför gör vi den här granskningen?

"Vi är övertygade om att det är viktigt att vi sätter strålkastarljuset på dessa försök att påverka makthavare på andra sätt än genom fakta, argumentation och diskussion." Ansvarig utgivare Susanne Helsing förklarar varför vi gör den här granskningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".