Elisabet Lassen (S) är kommunalråd Sollefteå.
Elisabet Lassen (S) är kommunalråd Sollefteå. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Kommunalrådet i Sollefteå har fortsatt förtroende för kommunikationsstrategen

Kommunalrådet Elisabet Lassen(S): Han jobbar kvar
1:22 min

Dagens avslöjande att Sollefteås kommunikationsstrateg redan förra året planerade en negativ kampanj mot dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S), påverkar inte kommunledningens förtroende för honom som tjänsteman, uppger kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

Högsta politiska ledningen, kommunalrådet i Sollefteå, Elisabet Lassen (S), ser inte att de uppgifter som kommit fram idag påverkar hennes förtroende för Majed Safaee som anställd kommunikationsstrateg.

– Han har fortsatt att jobba som vanligt ända sedan den första incidenten när det gäller Elisabet Strömqvist. Det här är ingenting som jag går och tänker på. 

Vi tycker det var jäkligt onödigt.

Du har hundraprocentigt förtroende för honom? 

– Jag har förklarat för Majed att det här är ingenting som tillför vare sig kommunen eller någon annan någonting. Det är definitivt så att vi inte accepterar det. Vi tycker det var jäkligt onödigt. Men vad han gör som privatperson kan vi inte styra över. 

– Han jobbar kvar som kommunikationsstrateg i Sollefteå kommun, säger kommunalråd Elisabet Lassen (S). 

Fakta om granskningen

Raderade Elisabet Lassen mejlen eller inte?

Elisabet Lassen (S) medger att mejl har raderats. Vi har inte fått ut Lassens mejl till Wahlberg från Sollefteå kommun. Hennes svar att hon håller med om kritiken har inte lämnats ut. Hos Landstinget får vi direkt ta del av mejl. I sitt mejl svarar Elisabet Lassen ”Nu deletar jag hela vår mejlkonversation”. – Vi hade en överenskommelse, säger Lassen själv.

Skickades den kampanjbild som Majed Safaee ville ha hjälp med att sprida på arbetstid?

Mejlet skickades kl. 16.10, vilket personalavdelningen bekräftat är under arbetstid. Vi har en inspelning där det framgår att arbetstiden för tjänstemän på Sollefteå kommun är fram till kl. 16.30. Vi sökte Safaee för att bland annat ställa frågor om det, men han valde då att inte ge några kommentarer på band före vår publicering.

Var kom tipset ifrån?

Vi röjer aldrig våra källor, men den här uppgiften om Safaees kontakt med Wahlberg fanns med i polisen förundersökning i somras. Han var då misstänkt för grovt förtal. Något han också senare dömdes för. 

Varför är bilden intressant?

Vi berättar om att en hög tjänsteman, Majed Safaee, ville sprida den här bilden i sociala medier. Det intressanta är vad bilden används till och i vilka syften. Bilden har även kritiserats av politiker.

Varför gör vi den här granskningen?

"Vi är övertygade om att det är viktigt att vi sätter strålkastarljuset på dessa försök att påverka makthavare på andra sätt än genom fakta, argumentation och diskussion." Ansvarig utgivare Susanne Helsing förklarar varför vi gör den här granskningen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".