AMM kliniker i Sverige om Sundsvallskliniken läggs ner
AMM kliniker i Sverige om Sundsvallskliniken läggs ner

Personalen: Lägg inte ner arbetsmiljömedicin i Sundsvall

"Sällsynt dåligt val av verksamhet att centralisera"
1:04 min

Idag kan Landstingsfullmäktige fatta beslut om nedläggning av Arbets-och miljömedicinska kliniken i Sundsvall.

Det skulle spara 600 000 kronor årligen att lägga ner kliniken i Sundsvall enligt det förslag som landstingsfullmäktige får på bordet idag. Men från kliniken i Sundsvall tror man att kostnaderna kommer att bli högre i verkligheten och risken för en kvalitetsförsämring är överhängande säger man.

Det kommer att bli dyrare än de flaggar för nu. Det här är bara ett sätt att locka politikerna att gå med på det här.

Från personalen vädjar man i ett öppet brev till politikerna att inte fatta beslut innan man noggrant tagit reda på konsekvenserna av en nedläggning och man hoppas att det ska bli en återremiss av frågan.

Urban Svedberg som är kemist/yrkeshygieniker på kliniken säger att det är väldigt viktigt att vara nära företagen och kunna göra företagsbesök. Om kliniken förläggs till Umeå så kommer det att bli mycket skrivbordsutredningar och det är inte bra.

Det här är ett sällsynt dåligt val av verksamhet att centralisera.

Det är sju anställda på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Sundsvall och personalen är inte i första hand oroliga för sina jobb säger Svedberg men de är heller inte intresserade av att jobba i Umeå. Om förslaget går igenom så kommer hela norra Sverige att betjänas av kliniken i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".