Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
"Jag tyckte inte den typen av kampanjmetoder hör hemma här." Citat från Per Wahlberg (M). Infällt i bild är det meddelande som kommunikationsstrategen i Sollefteå Majed Safaee skickade till honom när han ville ha draghjälp i en politisk kampanj mot dåvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist.
Per Wahlberg (M) om sin reaktion på förslaget att vara med i en smutskastningskampanj. Foto: Sveriges Radio

Chatt med vår reporter och ansvarig utgivare

Reaktionerna har varit många efter vårt avslöjande igår om att kommunikationsstrategen i Sollefteå, Majed Safaee, förberedde en negativ kampanj riktad mot Elisabet Strömqvist (S) när hon var landstingsråd. Han vände sig till hennes politiska motståndare - moderaterna - som direkt tog avstånd från kampanjen.

Chatten är nu avslutad.

Ann-Charlotte Carlsson, digital redaktör: Hej och välkomna till vår chatt! Vår reporter Viktor Åsberg och ansvarig utgivare Susanne Helsing är alldeles strax med i radion och kommer direkt därefter vara beredda att svara på alla era frågor.

15:18, 22 November 2016

Granska mera!: Har P4 frågat socialdemokrater i andra kommuner och i landstinget, hur de ser på att den S-styrda kommunen Sollefteå låter sin kommunikationsstrateg agera som något slags politisk torped - till och med i syfte att skandalisera eller misstänkliggöra förtroendevalda i de egna leden? Agerar partiet på något sätt mot Lassen, som rimligtvis bör hållas ansvarig?

Susanne Helsing, ansvarig utgivare: Vi har haft kommentarer från andra ledande socialdemokrater. Igår hörde vi till exempel Elvy Söderström som var relaltivt upprörd över händelserna kring kommunikationsstategen i Sollefteå. Vi har inte hört att Lassen blivit uppvaktad från annat socialdemokratiskt håll kring detta.

15:32, 22 November 2016

Eva: Har ingen fråga. Vill istället ge beröm både för denna granskning och tidigare. Ni gör ett bra och viktigt jobb. Tack.

15:34, 22 November 2016

Maria: Vad tror du anledningen är till att P4 Västernorrland klarar av att hålla kommentarsfält öppna ofta flera gånger per vecka men numera inte andra SR P4-kanaler ?

Susanne Helsing, ansvarig utgivare:
Vet tyvärr inte. De kanske satsar på andra kanaler/plattformar. Jag tycker det här ett bra sätt att föra dialog på med lyssnarna.

15:34, 22 November 2016

Granska mera!: Har P4 frågat socialdemokrater i andra kommuner och i landstinget, hur de ser på att den S-styrda kommunen Sollefteå låter sin kommunikationsstrateg agera som något slags politisk torped - till och med i syfte att skandalisera eller misstänkliggöra förtroendevalda i de egna leden? Agerar partiet på något sätt mot Lassen, som rimligtvis bör hållas ansvarig?

Viktor Åsberg, reporter: Intervjun med Elvy Söderström kan du höra här:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6567789

Även andra S-politiker har uttalat sig i andra lokala medier efter vår rapportering.

15:37, 22 November 2016

Susanne Helsing, ansvarig utgivare: Vi har tidigare fått frågor gällande den bild som skulle användas i kampanjen mot Elisabet Strömqvist (S), och åsikten att den inte var speciellt allvarlig. Mitt svar är att det inte är bilden i sig som är central utan det faktum att en kommunikationsstrateg planerar en negativ kampanj i det fördolda mot en enskild politiker.

15:44, 22 November 2016

Dennis: Chatten förefaller inte fungera... :(

Ann-Charlotte Carlsson, digital redaktör: Vi har haft problem i tekniken. Men nu ser vi era frågor igen.

15:45, 22 November 2016

Dennis: Behövs nog åxå lite länkar till det sk källmaterialet för i det jag kan läsa på siten så hänvisar ni till nått längre fram i artikeln men där finns inget...

Viktor Åsberg, reporter: Det har du helt rätt i! Vi håller på att uppdatera vår artikel samtidigt som vi chattar. Inom kort finns handlingar och ljud på plats.

15:47, 22 November 2016

Dennis: Detta är en händelse ca 1,5år tillbaka i tiden. Rubrikerna och ingresser från er pratar ni om "Smutskastningskampanj" detta drog igång farten på denna sk grävning redigt långt innan den sk kampanjbilden publicerades. VARFÖR gick ni inte ut till alla de ni interjuvat om det som hänt så att alla visste inkl oss lyssnar i samband med detta drev?

Susanne Helsing, ansvarig utgivare: Det var i samband med att vi läste förundersökningen gällande grovt förtal i förra veckan som det framgick att den första kontakten mellan Majed Safaee och Per Wahlberg gällde detta med bilden och förslaget om en negativ kampanj. Därav att granskningen kommer nu.

15:50, 22 November 2016

Pinglan: Hej, stå på Er detta är viktigt för demokratin hur hårt debattklimatet än blir får vi aldrig smutskasta våra valda politiker får att dom gör sitt jobb som ofta kan bli obekvämt.

Susanne Helsing, ansvarig utgivare:
Politiker ska naturligtvis kunna tåla en tuff debatt och opinion men vi som granskade redaktion får ett uppdrag när påtryckningar sker i det fördolda och inte tål ljuset.Tack för suppporten!

15:51, 22 November 2016

Dennis: Detta är en händelse ca 1,5år tillbaka i tiden. Rubrikerna och ingresser från er pratar ni om "Smutskastningskampanj" detta drog igång farten på denna sk grävning redigt långt innan den sk kampanjbilden publicerades. VARFÖR gick ni inte ut till alla de ni interjuvat om det som hänt så att alla visste inkl oss lyssnar i samband med detta drev?

Viktor Åsberg, reporter: Hej Dennis! Jag är osäker om jag förstår din fråga rätt, men försöker mig på ett svar ändå. I juni fick jag ta del av bilden på Strömqvist. Men jag hade inte läst förundersökningen om det grova förtalet som Safaee dömdes för. Det gjorde jag i onsdags förra veckan. Där fanns uppgifter om Safaees bild på Strömqvist, och när jag läste den såg jag ett sammanhang som var värt att uppmärksamma.

15:52, 22 November 2016

Solle: Men Elisabet L sa ju igår att han inte gjorde det på jobbet. Då får ni väl släppa det!

Susanne Helsing, ansvarig utgivare: De uppgifter vi har är att det var under arbetstid. Det var flera tidpunkter under arbetsdagar som mailen skickades 10.03 och 16.10 vilket är under ordinarie arbetstid. Se mer info i det dokument vi publicerar på sajten idag.

15:55, 22 November 2016

Solle: Men Elisabet L sa ju igår att han inte gjorde det på jobbet. Då får ni väl släppa det!

Viktor Åsberg, reporter: När vi intervjuar en person så försöker vi alltid få uppgifter verifierad från annat håll. Även i det här fallet.

15:56, 22 November 2016

Dennis: Susanne, detta blir bara märkligare och märkligare. Om inte bilden är det allvarliga varför satte ni då rubriken på detta till "negativ kampanj" och inte visade bl a Elvy bilden inna de avkrävdes ett svar på era frågor? Bilden är ju inte ens osann. ALLVARLIGT eller kanske lite allvarligare hade det väl varit om Per W nu spridit detta - om ens då... VARFÖR kommer detta nu? 1,5år efter i samma vecka som fullmäktige då NI borde prata om helt andra saker med oss lyssnar och ställa de kritiska frågorna och gräva i riktning mot S som löpande under denna process inte följer lagar och egna rutiner i LVN så väl som inom S?

Susanne Helsing, ansvarig utgivare: Som jag skrev är det avgörande att en kampanj planerades av kommunens kommunikationsstrateg. Per Wahlberg kallade det hela smutskastningskampanj i sin konversation med Elisabet Lassen något hon instämde i sitt svar. Vi granskar gärna annat också och tar gärna emot fler tips om sånt vi bör titta närmare på gällande landstinget.

16:00, 22 November 2016

Eva: För mig är det ointressant om det skett på arbetstid eller utanför. En kommunal kommunikationsstrateg ska aldrig förtala, starta negativa kampanjer mot politiker.

16:05, 22 November 2016

Dennis: Viktor, i frågan låg "VARFÖR" gick ni inte ut med bilden till alla oss direkt och till de ni intervjuade. Vari ligger den objektiva journalistiken att begära uttalanden utan att ge den som skall uttala sig hela materialet OCH för den delen oss läsare/lyssnare?

Viktor Åsberg, reporter: Hej igen! Det vi fokuserade på var att en högt uppsatt tjänsteman på kommunen förberedde den här bilden, vilket både Per Wahlberg och Elisabet Lassen reagerade på. Inför vår publicering reflekterade vi inte mer på om vi skulle publicera bilden eller inte, men redaktionen insåg under förmiddagen att många ville se bilden. Därför uppdaterade vi artikeln.

16:07, 22 November 2016

Ann-Charlotte Carlsson, digital redaktör: Det har inte kommit in några fler frågor. Tack för att ni var med!

16:08, 22 November 2016

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".