Här är våra arbetsmetoder

Personalavdelningen om Majed Safaees arbetstid
0:45 min

Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee avböjde igår vår inbjudan att medverka i direktsändning. Istället har han skrivit påståenden om P4 Västernorrlands arbetsmetoder som fått vingar på sociala medier. Vi bemöter påståendena med att lägga ut handlingar och fakta som varit underlag för vår granskning av honom.

I måndags avslöjade P4 Västernorrland att Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee förberedde en negativ kampanjbild riktad mot förra landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) förra hösten. Han bad oppositionsrådet Per Wahlberg om hjälp för att få spridning på bilden, men fick rejäl kritik till svar. Det sker fyra dagar innan Safaee lägger grund för det grova förtalet av Per Wahlberg (M).

Trots upprepade försök har Majed Safaee inte varit villig att medverka i intervju med P4 Västernorrland. Han har däremot bemött en del av våra uppgifter på nätet, där skriver han påståenden om våra arbetsmetoder. Påståenden som fått vingar på sociala medier.

Därför väljer vi att bemöta hans påståenden med handlingar och fakta som varit grunden för granskning. 

PÅSTÅENDE:Bilden skickades kl. 1610, alltså efter min arbetstid. Vilket också personalavdelningen påpekat så det SR hävdar är inte sant.” - Majed Safaee

Svar: Personalavdelningen uppgav till oss vid två tillfällen att hans arbetstid är mellan 7.45 och 16.30. Vi har två inspelningar från fredagen den 18 november och måndagen den 21 november, gjorda av olika reportrar, när vi granskar tidpunkterna för när Safaee förberedde bilden och när han spred misskrediterande uppgifter om moderaten Per Wahlberg. Det går att lyssna på när uppgiften lämnas till oss i fredags. Vi har valt att låta tjänstemannen vara anonym.

Lyssna på klippet i början av artikeln.

Majed Safaee kan givetvis ha en annan förklaring än personalavdelningen och vi vill vara generösa med bemötanden. När vi nådde honom i torsdags kväll ville han inte svara på frågor och han har senare avböjt att medverka i direktsändning. När vi inledde samtalet försäkrade vi oss om att vi inte störde Safaee på kvällstid.

Lyssna på samtalet längre ner i artikeln.

PÅSTÅENDE: ”SR Västernorrland försöker hitta på att det här har en koppling mot förtalsdomen. Det har den inte.” – Majed Safaee.

Svar: Uppgiften om bilden på Strömqvist finns med i polisens förundersökning mot Safaee. Vår reporter som gjort granskningen läste för första gången förundersökningen i onsdags förra veckan, och då såg vi ett nytt sammanhang som var värt att uppmärksammas. Där förhörs Per Wahlberg, som berättar om Majed Safaee och bilden på Strömqvist.

Maskat dokument ur polisens förhör längre ner i artikeln.

PÅSTÅENDE: "Och här blir det riktigt pinsamt. Den e-post som journalisten i fråga hävdar har raderats har han själv begärt ut och FÅTT och detta skedde den 9/6 kl. 10.38. Hans förfrågan behandlades på rekordtid, det tog hela 35 minuter. Nu har alltså SR också hittat på en historia om att de inte har fått ut mail som samma journalist BEVISLINGEN har fått." – Majed Safaee.

Svar: Påståendet stämmer inte. Vi har berättat att mail sparas på kommunens server och kan plockas fram, även om de är raderade i en medarbetares mailkorg. I vår artikel om att kommunalrådet Elisabet Lassen raderat mail, framgår det klart och tydligt att e-post har lämnats ut - men inte mailet som Lassen skickat till Per Wahlberg. Ett mail där hon håller med Wahlbergs kritik om att bilden Safaee förberedde bland annat är en citat: "smutskastningskampanj".

Nämnda mail har vi istället fått av Landstinget i Västernorrland.

Elisabet Lassen har medgett för oss och andra medier att hon raderat mail i sin offentliga e-post.

Se handlingar från kommunen och landstinget längre ner i artikeln.

PÅSTÅENDE: Vår reporter har för vana att stå utanför Majed Safaees dörr, och har skrämt hans fru och barn, skriver Safaee.

Svar: Vår reporter har vid två tillfällen sökt Majed Safaee hemma hos honom. Det var när Safaee erkände grovt förtal av moderaten Per Wahlberg och när Safaee förklarades skyldig till brottet. Då hade Safaee tagit semester och gick inte att nå på telefon för en kommentar. Därför var vår sista utväg att knacka på Safaees dörr och be om en kommentar. När han avböjde lämnade vi strax hans tomt vid båda tillfällen. 

Lyssna på vårt besök hos Majed Safaee längre ner i artikeln. 

FRÅGA: Tycker P4 Västernorrland att bilden på Elisabet Strömqvist är misskrediterande?

Svar: Våra journalister lägger ingen egen värdering i bilden när vi rapporterar om den. Vi berättar om politikers åsikter om bilden. Denna fråga har vi fått från flera lyssnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".