Niclas Grön
Niclas Grön håller själv igång med minst fem pass i veckan. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Tränar tre skidstjärnor och en norsk multimiljonär

2:38 min

Niclas Grön från Örnsköldsvik tränar tre av landets största sportstjärnor vintertid. Grön är också personlig tränare till en norsk multimiljonär som är manager till Petter Northug.

Vintern är speciell för Örnsköldsviksbon Niclas Grön. Då är hans tre adepter i världstoppen och krigar: skidskytten Fredrik Lindström samt skidåkarna Hanna Falk och Britta Norgren.

– Mitt samarbete med den här trion omfattar ungefär 200 dagar per år. Övrig tid tillbringar åkarna i respektive landslag.

Var fjärde vecka skickar Niclas Grön ett träningsupplägg till skidstjärnorna. Återkommande träffar läggs in och samarbetet ser ut att fungera friktionsfritt. Samarbetet med skidskytten Fredrik Lindström är helt nytt.

– Jag har lagt in mycket teknik och spänst i Lindströms träning, säger Grön. Förhoppningsvis kommer Fredrik att etablera sig på allvar i världstoppen i vinter.

Hanna Falk övertygade stort i skidpremiären uppe i Bruksvallarna där hon vann sprinttävlingen. Nu väntar världscupen i Finland den kommande helgen.

– Jag var inte på plats men vi hade telefonkontakt mellan varje heat, berättar Niclas Falk.

När det gäller Britta Norgren från Sollefteå är Grön övertygad om att hon kommer att blir minst lika bra i vinter.

– Britta har tränat väldigt hårt och det ser riktigt bra ut, säger Niclas Grön. Britta och jag har satt ribban ännu högre i år.

Till allt detta ska alltså läggas att Niclas Grön är personlig tränare för den norske multimiljonären Terje Hallam. En 57-åring som är manager till Petter Northug.

– Vi träffades i Italien och han blev intresserad av mitt träningsupplägg, berättar Grön.

– Precis som mina stjärnor får han ett träningsupplägg med jämna mellanrum. Jag åker över till Norge emellanåt och vi diskuterar olika träningsupplägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista