Elin och Daniel Bergström
1 av 3
Elin och Daniel Bergström i Nysäter. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Helén Löfblad
2 av 3
Helén Löfblad är länsveterinär på länsstyrelsen Västernorrland. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
En långhårig kanin i sin bur. Foto: Fredrik Sandberg/TT
3 av 3
Framför allt är det rörande smådjur som anmälningar görs. Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kön av djur som ska inspekteras har betats av

"Hit är alla välkomna att titta hur vi och djuren har det"
2:33 min

Numera klaras djurtillsynen mycket bättre. Länsveterinären tror det beror på ökad kunskap hos djurägare och att länsstyrelsen jobbar smartare.

Rubrikerna har varit många genom åren med djurinspektörer som inte hinner med arbetet. Idag går det att sätta en positiv rubrik att djuren faktiskt får sin tillsyn.
– Vi är bara enstaka ärenden från att vara helt i balans, säger länsveterinär Helén Löfblad på länsstyrelsen Västernorrland.

Anmälningarna har gått ner från knappt 400 per år 2014. Dagens antal är knappt 300.
– Förklaringen är att samma djurägare numera får samma ärendenummer. Ett annat skäl till färre anmälningar är att vi har betydligt mer information på webben så många oroliga får svar på sina frågor redan där, säger Löfblad.

Ytterligare en trevlig förklaring till att djuren förmodligen har det bättre är att kunskapsnivån har höjts hos djurägarna. Och om det gäller lantbrukare har deras egen organisation LRF en omsorgsgrupp för att hjälpa lantbrukare som mentalt krisar.
– Om människan inte mår bra, då är risken stor att det går ut över djuren.

Inspektioner sker både oanmält och mer viss förvarning. Om det är en enklare anmälan, till exempel att en hund står i en för liten hundgård, kan det räcka med att djurinspektören ringer och pratar med hussen eller matten och att den efter åtgärd skickar in en bild att hundgården byggts om.
– I ett sådant fall visste de förmodligen inte vad som gällde. Och vi vågar oftast lita på att människor vill göra rätt.

Men några garantier att vi ska slippa höra om kor som dör i sin avföring eller hästar som går på tårna när hovar inte verkats finns inte.
– Vi vill att allmänheten ska vara uppmärksam och anmäla. Och det går både att ringa eller skriva helt anonymt, säger Helén Löfblad.

På en gård i Nysäter mellan Kovland och Holm i Medelpad finns Elin och Daniel Bergström med fyra barn och 350 tjurar.

– Vi välkomnar alla som vill komma och titta, säger de under morgonbestyren där tjurarna väntar på halm under klövarna och mer foder.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".