Snapchat. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Snapchat. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Dick Pics - vardag i tonårstjejers liv

"Det är bara äckligt"
1:50 min

Det har blivit allt vanligare att unga tjejer får blottarbilder skickade till sig. Direkt i mobiltelefonen. Bilderna kallas Dick Pics och har blivit vardagsmat.

Att fenomenet blivit allt vanligare vittnar flickor vi pratat med om. Det är främst i appen Snapchat som det förekommer. Där kan man skicka en bild som försvinner efter några sekunder och då känner sig förövaren förmodligen tryggare än om om bilden skulle skickats via SMS eller mejl.

Det har blivit normalt

Vi får prata med tre tjejer som går i åttonde klass på Nivrenaskolan som alla blivit utsatta av att fått Dic Pics skickade till sig. 

– Jag blev äcklad, säger en av tjerena som inte vill säga sitt namn. 

Förstår ni varför ni blir utsatt för det här? 

– De vill själv ha bilder av en så då kan dem säga: Nu har jag skickat till dig då får du skicka nakenblilder på dig. 

Anmäl så fort som möjligt

Att skicka en bild på sitt, eller någon annans, könsorgan oombedd är ett ofredande och polisen vill gärna ha in anmälningar.

– Ja, det vill vi förstås. Var snabb att göra en anmälning så kan vi göra en utredning, säger Leif Hemmingsson på Polisen i Västernorrland. Det finns ju spår i mobiler och appar.

– Vi kan inte ha en acceptans i samhället där vi bara ska ta emot sånt här. För det är fel. Så här gör man inte mot människor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".