Svenskt jubel mot Finland i EM-kvalet.
Anna Barthold i tröja nummer 12 gör high five med lagkamraterna i landslaget efter segern, som blev hennes sista match i landslaget. Foto: Robert Nyholm/TT

Anna Barthold tog farväl av landslaget

Anna Barthold: Tänkte inte mycket på det
2:46 min

Sverige behövde hjälp av flera resultat för att nå sitt tredje raka EM. Men trots storseger mot Finland med 94-45 så missar man mästerskapet. Anna Barthold från Sundsvall gjorde därmed sin sista landskamp och avslutade med att sätta poäng precis på slutsignalen.

Det blir inget tredje raka EM för de svenska basketdamerna, trots kross hemma mot Finland i Luleå med 94-45.

– Det här är en väldigt bra grupp, och jag tror att de kommer att göra något stort i framtiden. Vi har en bra känsla nu – glädjen i gruppen är tillbaka, säger Anna Barthold, som gjorde sin sista landskamp, till Radiosporten.

Flera andra resultat behövde gå Sveriges väg för att laget skulle ta sig vidare till mästerskapet i Tjeckien i sommar, men så blev inte fallet. 

I och med resultaten på annat håll behövdes svensk seger med smått omöjliga 80 poäng för att bli bland de sex grupptvåor (av nio) som följde med gruppvinnarna till EM. 

– Det var riktigt viktigt att avsluta så här. När det väl är dags för nästa samling så kommer vi ha ett annat självförtroende. Vi har bevisat för oss själva att vi inte är samma lag som spelade i Spanien sist. Vi har laddat om, säger Amanda Zahui till Radiosporten.  

Trots den bistra utgången så var matchen i sig positiv med många positiva ämnen att ta med sig. Bland annat så gjorde samtliga svenska spelare poäng i storsegern.

– Det händer inte ens ofta att alla spelare får komma in på plan och få speltid, säger Radiosportens basketexpert Nina Baresso.

Energin, den här jävlar anamman. I kväll visar spelarna att de vill. I vissa avseenden blir det krampaktigt, men det blir betydligt bättre när vi låter bollen göra jobbet i stället för att dribbla i varje läge. Kan alla acceptera och hitta sina roller så kommer det att bli bättre. Kroppspråket i kväll tydde på styrka.

Anna Barthold gjorde sin 125:e och sista landskamp hemma i Luleå och avslutade med att sätta poäng precis på slutsignalen.

– Jag älskar att spela här i Luleå, och det känns fantastiskt att få lägga in sista poängen. Jag tänkte inte mycket på att det skulle bli min sista landskamp, säger Anna Barthold.

– Jag blir ganska rörd. Man kan inte få ett bättre avslut än det här. Anna Barthold avslutar sin landslagskarriär med flaggan i topp, sa expert Nina Baresso i direktsändningen i Sportextra.

Expert Nina Baresso vill nu se Francisco Pinto som en permanent förbundskapten. Pinto tog över, än så länge på kort sikt, efter att Jurgita Kausaite sparkats i våras.

– Han vågar sätta stjärnorna på bänken och rullar runt på spelarna. Han ger alla spelare förtroende och det tycker jag är viktigt för en coach att göra, säger Baresso. 

Radiosportens expert får medhåll av en av landslagets stjärnor, Amanda Zahui.

– Jag har känt ”Frasse” i över tolv år. Och han har alltid varit en person som ger spelarna självförtroende och stöd. Det har han visat den här veckan och jag hoppas att han fortsätter. Jag älskar att jobba med honom och hoppas kunna fortsätta göra det i framtiden, säger Amanda Zahui.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".