Olof Granath, kurator på Nivrenaskolan. Foto: Privat
Olle Granath är Kurator vid Nivrenaskolan och han menar att Dic Pics är ett stort problem. Foto: Privat

Kurator om Dick Pics

Olle Granath: De tycker det är vidrigt.
3:10 min

Kuratorn Olle Granath berättar att Eleverna inte kommer till honom och pratar om Dickpics, eftersom eleverna enligt honom inte ser problemet på samma vis som vuxna gör.

– Just det här fenomenet verkar vara hur valigt som helst när jag frågar tjejerna men det är inget de kommer till mig och tycker det är ett problem kring, säger Olle Granath 

Olle Granath är Kurator vid Nivrenaskolan i Njurunda. Då han frågar tjejer på högstadiet om de blivit utsatta så säger de flesta att de blivit det. Men att de inte tar bilderna på allt för stort allvar. 

– De har en ganska stark inställning till att det är äckligt, det är vidrigt. 

Olle Granath menar att vuxenvärlden ser annorlunda på det än vad ungdomarna gör. Skolungdomarna anser att det är et problem för att det är äckligt och vidrigt och de måste blockera användare på snapchat. Vuxenvärlden ser ett strukturellt problem som handlar om kvinnosyn och inställningar till andra människor. Detta enligt Olle Granath.

– De har en lite oskyldigare syn på problemet. De tycker det är vidrigt medans jag tycker det är fruktansvärt utifrån vad det gör med alla tjejer som ska växa upp och bli kvinnor och som är i tonåren då man ska formas. Det är två olika problem, säger Olle Granath. 

Killarna tycker det är skitkonstigt 

Olle Granath har också pratat en del med killarna på skolan om vade de tänker om fenomenet. 

– De tycker det är jättekonstigt, mycket märkligt beteende. Det finns ingen diskussion kring att det här är ett samhällsproblem utan det är ett individnivåproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".