Houssein Rajabi
Möjligheterna att få stanna har ökat betydligt för Houssein Rajabi. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Möjligheten att få stanna har ökat för Houssein

"Jag ska kämpa hårt med min utbildning"
2:42 min

Houssein Rajabi från Örnsköldsvik är en av många ungdomar i Västernorrland som påverkas av regeringens lagändring gällande utvisning.

Det handlar om regeringens lagändring som ger ensamkommande flyktingbarn som riskerat utvisning när dom fyller 18 år, rätt att stanna om de studerar. 

Många ungdomar bosatta i Västernorrland påverkas. Houssein Rajabi, 17 år, är en av dem.

– Jag blev jätteglad över den här nyheten, säger Houssein. Nu håller jag på att utbilda mig till svetsare och jag ska jobba hårt för att klara utbildningen och sedan få stanna kvar i Örnsköldsvik och jobba.

Migrationsverket bestämde i somras att ensamkommande flyktingbarn endast får tillfälliga uppehållstillstånd fram till 18-årsdagen.
Protesterna har varit många och kraftfulla och nu blir det en lagändring som ger den här gruppen människor rätt att stanna om de studerar på gymnasiet. Det handlar om tillfälliga uppehållstillstånd som sträcker sig över studietiden.

Det finns alltså inget i lagändningen som garanterar att de här ungdomarna så småningom, efter studietiden, får ett permanent uppehållstillstånd.

– Det är en väldig skillnad att behöva vara rädd för att man rycks upp mitt under utbildningen och skickas tillbaka enbart för att man passerat ett datum och att få ett av de längsta tillgängliga tillfälliga uppehållstillstånden, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till TT.

Rädda Barnen hoppas att förändringen ska kunna minska oron, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

– Även om vi fortsatt menar att det är nödvändigt att helt skrota den tillfälliga utlänningslagen för barn och barnfamiljer, är regeringens lagändring nu ett steg i rätt riktning, säger generalsekreterare Elisabeth Dahlin.  

Tilläggas kan att Houssein Rajabi har ett utvisningsbeslut hängande över sig. Den dag han fyller 18 år, vilket han gör i vår, ska han skickas hem till Afghanistan.

Houssein Rajabi skiljdes från sina föräldrar och syskon när familjen flydde mot Europa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".