Karin Fridlund
Karin Fridlund. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Karins son Anton dog av en överdos

Karin Fridlund: Klumpen i magen försvann när han tog tabletter
5:26 min

En förälders värsta mardröm är att ens barn ska dö. P4 Västernorrland har träffat Karin Fridlund, vars son Anton dog i en överdos.

Antalet personer som dör i överdoser i Västernorrland har ökat sedan 2010, då dog 22 personer. Förra året dog 32 personer. Det har P4 Västernorrland berättat om tidigare.

Karin visar en bild på Anton, som togs när hon fyllde 50 år.

– Där mådde han bra. Han älskade att vara med sin familj, men när han höll på med droger drog han sig ifrån oss för att han inte vill skada oss.

Anton började med droger när han gick på högstadiet. Det började med att han blev erbjuden tabletter, värktabletten tradolan, som innehåller ett morfinliknande ämne.

– Han själv har berättat att han blev bjuden på tradolan. Innan det hade han alltid en klump i magen, en oro. När han tog tabletten försvann oron och han tyckte att han hade hittat hem.

Hur kändes det när du förstod att Anton höll på med droger?

– Jag blev rädd. Jag kände inte så mycket skam, som många andra föräldrar berättat. Jag kände rädsla. Jag förstod att det var en sjukdom och förstod att vi behövde få hjälp, så jag skämdes aldrig över Anton och hans beroendesjukdom.

Började med droger igen

Anton var på behandlingshem i omgångar, var drogfri i omgångar. Som längst var han drogfri i ungefär två år. Under den började han jobba, fixade egen lägenhet och umgicks mycket med sin familj, men så slutade han gå på sina möten som han hade med anonyma narkomaner.

– När han var drogfri hade han bett oss att vi skulle ta avstånd till honom om han började med droger igen. Hans filosofi var att ju fortare han skulle hamna i skiten och må dåligt desto snabbare skulle han själv kunna be om hjälp, säger Karin Fridlund.

Hur kändes det som förälder?

– Fruktansvärt. Jag längtade jättemycket efter honom, men jag hade samma tro som honom, att det var först när han mådde riktigt dåligt som han skulle be om hjälp.

Tog en överdos

När Karin helt bröt kontakten med Anton bestämde han sig för att be om hjälp igen. Och det blev sista gången som han var på ett behandlingshem, för rätt kort efter att han kommit ut därifrån halkade han dit igen och började med droger. I början av 2014 åkte familjen Fridlund utomlands för att fira pappa Lars 50-årsdag. Anton var då 23 år och stannade kvar hemma, eftersom han hade börjat med droger igen. Karin kommer ihåg samtalet hon fick när de var utomlands.

– Anton var i en lägenhet i Korsta där det var en kille som ringde mig och sa att vi var tvungna att komma för att han inte fick liv i Anton. Jag försökte få honom att göra hjärt- och lungräddning och ringa ambulans.

Karin och hennes man åkte hem dagen efter.

– När vi kom till sjukhuset var Anton nedkyld, för på sjukhuset visste de inte hur länge han hade legat där och hur mycket syrebrist han hade fått i hjärnan.

Hur kändes det när du förstod att det inte skulle gå och rädda Anton?

– Jag trodde inte att det skulle sluta på det här viset. Jag var så säker på att Anton hade verktygen eftersom han hade gått 12-stegs-programmet. Att det skulle sluta på det här viset fanns inte i min värld, men den här sjukdomen är listig. Även om man varit drogfri i många år kan det sluta så här.

Hur känns det när du tänker på att Anton inte lever längre?

– För mig lever han fortfarande, men inte här på jorden. Han har det bra där han är och nu behöver inte han lida mer. Nu får han ha det skönt och lugnt och att vi kommer att träffas en dag. Det tröstar mig som mamma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".