Brandvarnare utan batterier.
Räddningstjänsten informerar om hur viktigt det är att ha batterier i brandvarnaren. Foto: Anna Ahlström/SR

Räddningstjänsten i länet informerar inför första advent

Mikael Lundgren: Vi kommer vara ute på skyltsöndag
1:00 min

I juletider finns det en risk att bränder startas av stearinljus och elektroniska ljusstakar. Räddningstjänsterna i länet informerar därför om vikten att ha fungerande brandvarnare.

Vi eldar mer då det går mot december. Dels stearinljus men även i värmande braskaminer då kylan tränger sig närmare. Även all elektronik ger en förhöjd brandrisk. 

Räddningstjänsterna i länet informerar därför om brandrisker och vikten av att ha en fungerande brandvarnare hemma. 

– Vi kommer ha viss närvaro på några evenemang, till exempel skyltsöndag i Kramfors, säger Mikael Lundgren som är enhetschef vid räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen. 

Informationen kommer dels handla om vikten av att ha en fungerande brandvarnare hemma. De påminner om brandvarnardagen som är den första december som är en dag då man ska se över sin brandvarnare. 

Medelpads räddningstjänst hjälper till att marknadsföra kampanjen Aktiv Mot Brand som är en nationell kampanj som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den innehåller bland annat en tjänst där man kan på SMS-påminnelse om när det är dags att byta batterier i brandvarnare. 

Även Örnsköldsviks räddningstjänst informerar om brandsäkerhet, bland annat genom annonser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".