Fullt ös i kyrkorna idag
Kyrkorna fullsatta under första advent Foto: Anton Kåren, Sveriges Radio

Händelserikt i kyrkorna under första advent

"Det blir i stort sett fullsatt"
0:48 min

Första advent är en av de största besökshelgerna för kyrkorna runt om i landet. Detta gör att kyrkorna satsar på olika former av evenemang.

Kajsa Åslin är kommunikatör för Härnösand stift och hon säger att det inte är många föreningar som inte hittar på något extra under första advent. 

En församling där det händer grejer är Sundsvalls församling. Där kommer det vara två konserter under söndagen. De kommer även arrangera basarer till förmån för kampanjen Låt fler fylla fem som drivs av svenska kyrkan. 

Göran Lundstedt är vikarierande kyrkoherde vid Sundsvalls församling och han vittnar om att advent är en stor besökshelg i kyrkan. 

– Det kan vara runt 80 till 120 besökare en vanlig söndag men här är ju kyrkan nästan fullsatt med så det är ju runt 500 besökare, säger Göran Lundstedt.

Han menar också att det är en speciell helg för prästerna att predika under första advent.

– Det är en av de roligaste helgerna att predika och vara i kyrkan under första advent då det är fullsatt. Det är klart det är så. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".