Johan Olsson i premiären i Ruka.
Johan Olsson i premiären i Ruka. Foto: Anders Wiklund/TT

Olsson fyra i världscuppremiären i Ruka

Torgny Mogren: ”Hade hoppats på en pallplats för Olsson”
3:04 min

Johan Olsson kom på en delad fjärde plats i sitt comebacklopp i världscupen. Hemmaåkaren Iivo Niskanen vann 15 kilometer klassiskt i finländska Ruka.

Johan Olssons första lopp i landslagsdräkten sedan VM i Falun 2015 slutade med en delad fjärdeplats, sex sekunder från pallen. Radiosportens expert Togny Mogren ger ett godkänt betyg till Olsson i comebacken, men han hade hoppats på lite mer.

– Det är klart att man hade hoppats på en pallplats, men han var borta hela säsongen och har kommit tillbaka väldigt bra. Jag tror att han behöver någon mer tävling på sig innan han riktigt kan vara med och fajtas om segern, säger han.

Finländaren Iivo Niskanen gjorde en stark avslutning och vann loppet med tio sekunder före tvåan, norrmannen Emil Iversen.

Calle Halfvarsson inledde i ett högt tempo och hade länge chans på en pallplacering, men tappade på slutet och blev sjua, 21 sekunder efter Niskanen. 

– Jag stumnade på sista varvet totalt och det blir bara svart i ögonen, jag flummade runt sista varvet tyvärr, säger Calle Halfvarsson.

Efter premiärhelgen i Ruka är det dubbelt svenskt i ledningen i den totala världscupen. Stina Nilsson leder före norskan Marit Björgen på damsidan och Calle Halfvarsson toppar herrarnas lista efter sin andraplats i lördagens sprint och dagens sjundeplats på 15 kilometer klassiskt. Och ledarvästen vill han gärna behålla.

– Det känns kul att få ha den här för första gången, jag vill helst behålla den ända tills det är slut, säger han.

Världscupcirkusen drar nu vidare till Lillehammer i Norge med tävlingar nästa helg.


 Resultat 15 kilometer klassiskt:

1. Iivo Niskanen, Finland
2. Emil Iversen, Norge +10,2
3. Martin Johnsrud Sundby, Norge +11,2
4. Didrik Tönseth, Norge +17,0
4. Johan Olsson, Sverige +17,0
6. Finn Hågen Krogh, Norge +18,3
7. Calle Halfvarsson, Sverige +21,2
----
24. Marcus Hellner, Sverige +1.12,8

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".