Magdalena Forsberg och Ushi Disl
Magdalena Forsberg och Ushi Disl. Foto: TT/SR

Världens populäraste skidskytt

DOKUMENT: Magdalena Forsberg – världens bästa skidskytt
25 min
Magdalena Forsberg var bäst i världen på skidskytte och en av Sveriges populäraste personer. Trots OS-fiasko fortsatte hon att vara drottningen av Jerringpriset.

Detta avsnitt av Radiosporten Dokument inleds i Sollefteå 1994, när Magdalena fortfarande hette Wallin i efternamn och var längskidåkare. SM i Sollefteå skulle bli ”Magdas” chans att nå OS i Lillehammer, men efter att ha fått ett negativt besked i Radiosporten bestämde hon sig för att satsa på skidskytte istället.

Som skidskytt har Magdalena Forsberg haft en enastående karriär, med sex totalsegrar i rad i världscupen som det främsta beviset på sin dominans.

I början av 2000-talet var det bara Drottning Silvia och Astrid Lindgren som kunde mäta sig med Magdalena Forsbergs popularitet. Hon vann fyra Jerringpris, trots misslyckade OS-insatser.

I detta Dokument hör vi tyskan Uschi Disl, en av Magdas värsta konkurrenter, som numera bor i Mora. Uschi Disl berättar bland annat att det ofta kändes som att hon kämpade om att komma tvåa, eftersom Magdalena Forsberg alltid vann. Hon ger också sin bild av den mytomspunna tränaren Wolfgang Pichlers träningsmetoder.

Medverkar gör också Gunilla Wikström, som under Magda-eran var SVT:s expertkommentator. Hon beskriver hur skidskytte gick från att vara en minimal sport till att bli en av de mest populära i de svenska stugorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".