Håkan Eriksson, planarkitekt, Timrå
1 av 2
Håkan Eriksson, planarkitekt Timrå kommun, visar en ny översiktsplan. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Översiktsplan Timrå.
2 av 2
Översiktsplan Timrå. Foto: Källa: Timrå kommun

Timrå förbereder för 900 nya bostäder

Håkan Eriksson: Vi försöker fokusera på områden som ligger i tätorterna
1:28 min

Det byggs och planeras för nya bostäder i de flesta av kommunerna i Västernorrland. Timrå kommun förbereder för 900 nya bostäder i en ny översiktsplan genom att peka ut områden som framtida bostadsområden.

Vad tror du? Behövs så många nya bostäder i Timrå? Diskutera i kommenteringen!

Målet för Timrå kommun är att befolkningen år 2035 ska ha ökat till 20 000 invånare från dagens cirka 18 000 invånare. Då kommer det också att behövas fler bostäder och därför planerar kommunen för att det ska kunna byggas 900 nya bostäder till och med år 2035.

– Vi har försökt fokusera på områden som ligger vid tätorterna, Timrå, Fagervik och Sörberge, där vi ser en ökad efterfrågan. Vi har även områden i Söråker och Bergeforsen som har havsnära lägen som är attraktiva, säger Håkan Eriksson, planarkitekt på Timrå kommun.

Behövs det 900 nya bostäder i Timrå?

– Det har byggts väldigt lite bostäder i Timrå om man tittar tillbaka i tiden. Planen har en tidshorisont på nästan 20 år och vi hoppas att vi kommer att få en ökad inflyttning.

Redan idag ser man ett ökat intresse för nya bostäder i Timrå, enligt Håkan Eriksson.

– Vi har sålt tomter i Söråker som varit till salu länge. Vi har också sålt tomter i Fagervik. Det är många som försöker köpa mark av privatpersoner för att bygga nytt.

Det finns redan idag planer på att bygga ett nytt höghus i centrala Timrå och diskussionerna pågår också att bygga bostäder vid gamla Vivsta skola.

Här kan det satsas på bostäder

  • I centrala Timrå bör i första hand flerbostadshus prioriteras.
  • I Vivstavarvsområdet får nya flerbostadshus uppföras i liknande stil som de nedbrunna och rivna husen. Även nya flerbostadshus bör byggas på åkermarken nära Södra Fagerviksvägen.
  •  I stråket Sörberge – Fagervik nära Klingerfjärden bör i första hand bebyggelse med småhus prioriteras, men även flerbostadshus kan komma i fråga.
  •  Bergeforsens tätort kan kompletteras med såväl småhus som flerbostadshus.
  •  I Söråker bör tätortskärnan i första hand kompletteras med flerbostadshus, men även småhus kan komma i fråga. På länge avstånd från tätortskärnan i riktning söderut bedöms småhus vara lämpliga.
  • Två nya större näringslivsområden prioriteras i området vid flygplatsen och i Norrberge – Stordalen.

Källa: Timrå kommuns förslag till översiktsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".