Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väntetiderna ökar på BUP i Västernorrland

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 15.57
"Vi har ett ökat tryck in till Barn och Ungdomspsykiatrin"
(1:06 min)
Många asylsökande barn söker sig till BUP.
Väntetiderna ökar på BUP i Västernorrland. Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio

Andelen patienter som får en första bedömning av Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har minskat under 2016. Detta beror på att fler söker vård, menar Lena Berglund Friberg som är tillförordnad länsverksamhetschef.

Målsättningen för landets Barn och ungdomspsykiatrier är att 90 % av patienterna ska få en första bedömning inom 30 dagar. Under de tre första månaderna 2016 uppfylldes det till 94 %. I juli, augusti och september har siffran sjunkit till ett genomsnitt på 63 %. 

– Det handlar om att vi har ett ökande tryck in till barn och ungdomspsykiatrin för tillfället, säger Lena Berglund Friberg

Det finns olika anledningar till att det är fler som söker vård hos BUP enligt Lena Friberg Berglund. 

Dels menar hon att den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga. Hon säger också att andelen patienter som söker vård som inte är av specialistkaraktär, vilket innebär att patienten enligt BUP:s bedömning lider av lätt till medelsvår psykisk ohälsa. De hänvisas till andra aktörer inom samhället, bland annat primärvården. 

– De med svårare psykisk ohälsa tar vi emot och tyvärr är det så att vi har längre väntetider, säger Lena Berglund Friberg. 

Den första 2015 januari var antalet asylsökande barn i Västernorrland 901 enligt Lena Berglund Friberg. Motsvarande siffra 2016 var 2577 vilket visat sig på BUP.

 – Det är klart att det händer någonting i våra verksamheter när det är en så stor ökning av antal asylsökande barn, säger Lena Berglund Friberg.

– Vi försöker i bästa mån ta emot det vi kan och vi försöker också rationalisera i verksamheten och försöker hitta olika vägar hur vi kan förbättra möjligheterna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".