Sexuella trakasserier förekommer under nollningarna av nya elever på skidgymnasierna runt om i landet. Foto: Jan Mårdberg/SR
I undersökningen säger sig tjejer och killar vara lika utsatta av sexuella trakasserier. Skillnaden är att tjejerna mår betydligt sämre av det. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio

Glåpord och tafsande gör tonårstjejer deprimerade

Sexuella trakasserier kopplas till depressiva symptom bland tonårstjejer, medan tonårskillar blir nedstämda av att inte ha lika mycket pengar som sina kompisar. Det visar en ny avhandling vid Mittuniversitetet.

I undersökningen, där drygt 3 000 skolelever i åldrarna 14-16 år har deltagit, säger sig tjejer och killar vara lika utsatta av sexuella trakasserier, exempelvis glåpord, bilder och tafsande. Skillnaden är att tjejerna mår betydligt sämre av det.

Killarna uppger att det som gör dem nedstämda är att inte ha lika mycket pengar som sina kompisar.

Syftet med avhandlingen har varit att undersöka olika bestämningsfaktorer på individuella, psykosociala och strukturella nivåer som kan kopplas samman med depressiva symptom hos svenska ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".