Sundbrolund Ullånger
Författarna till boken Välkommen till mitt liv: Marianne Sundqvist, Malin Hernell Viberg, Vivianne Perbo, Ulla Hedström och Anneli Karlsson. Här med brukaren Inga Wedin. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Personal tog fram bok som berättar varje brukares liv

30 sidor levnadsfakta
3:55 min

Välkommen till mitt liv är en sprillans ny bok som tagits fram av fem anställda vid Sundbrolunds äldreboende i Ullånger.

Den 30 sidor tjocka boken ska vara en hjälp för att berätta delar av varje brukares liv. Till en början ska cirka 700 brukare i Kramfors kommun få varsitt exemplar. Men redan nu när boken just kommit ut, finns ett stort intresse från andra delar av Västernorrland.

Den här boken ska ersätta den gamla och otidsenliga samlingen som heter Levnadsberättelsen.

– Som ett No-prov ungefär. Ihophäftad, kopierad, tråkig och inlåst i en pärm någonstans. Sällan läst, säger Vivianne Perbo, undersköterska på Sundbrolund i Ullånger.

Vivianne och fyra av hennes kamrater på äldreboendet slog sina kloka huvuden ihop och ville ersätta den gamla levnadsberättelsen med nåt nytt och fräscht.

– Vi utgick från en brukarundersökning gjord av socialstyrelsen från 2014, säger Marianne Sundqvist, enhetschef. Där fick vi ett dåligt betyg när det gäller att ta oss an känslan av ensamhet. Det är bakgrunden till denna nya bok.

Boken på 30 sidor ska vara en hjälp att teckna ned en hel levnadsberättelse. Släktträd, olika intressen, yrkeslivet, skolgången och med plats för både bilder och tidningsurklipp. Vad gillar brukaren för mat, dryck och klädsmak är andra uppgifter som boken ska ge svar på.

1.500 ex har tryckts upp i en första upplaga. Redan  nu har både Sundsvall och Örnsköldsviks kommuner visat stort intresse för boken.

– Vi vet inte än vart det här tar vägen. Men intresset verkar vara stort, säger Silviasjuksköterskan Anneli Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".