Besättningen framför den sista bilden på Röd Niklas. Flygföraren Håkan Hoffberg, flygspanaren Karl Einar Carlsson och signalisten Stig Einar Andersson. Foto: F14 kamratförening/montage
Besättningen framför den sista bilden på Röd Niklas. Flygföraren Håkan Hoffberg, flygspanaren Karl Einar Carlsson och signalisten Stig Einar Andersson. Foto: F14 kamratförening/montage

Flygvapnets största mysterium kan vara på väg att lösas

"Folk måste ha trott att det var krig"
1:48 min

I februari 1946 tvingas tio av försvarets bombplan nödlanda i Västernorrland. Dom är på väg till en flygövning i Kalixfors. Alla plan hittas - utom ett.

Röd Niklas och dess tre besättningsmän är fortfarande inte återfunna. De flesta teorierna hittills handlar om att flygplanet försvunnit ut över havet och landat någonstans i Bottenviken. Men nu presenteras ett nytt spår om att planet kan ha tagit en helt annan kurs. 

Hans Lindblom och Håkan Sjöström på SVT i Sundsvall har gjort en minidokumentär om vad som kan ha hänt det tionde planet.

– Det är en lite okänd historia. Håkan, som är uppvuxen i Ullånger och intresserad av ämnet, hade inte hört talas om det tidigare. Trots att planen landade utmed Höga Kusten, berättar Hans Lindblom. 

– Det damp ner plan i Norasundet, i Nyadal utanför Ramvik, två i Härnösand, i Lunde. Det var en stor sak då. Folk måste ha trott att det var krig, säger Håkan Sjöström. 

Från och med fredag finns dokumentären Röd Niklas att se på SVT Play och på måndag börjar den visas som serie i SVT Nyheter Västernorrland. 

– Jag skulle säga att det här är flygvapnets största olösta mysterium sedan DC3:an hittades, det säger flygentusiasten Henrik O A Barkman som kommit upp med den nya teorin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".