Sexuella trakasserier är en viktig faktor bakom depressiva symptom bland flickor i skolåldern Foto: Jan Mårdberg/SR
Sexuella trakasserier förekommer under nollningarna av nya elever på skidgymnasierna runt om i landet. Foto: Jan Mårdberg/SR

Sexuella trakasserier gör tonårstjejer deprimerade

Doktoranden i hälsovetenskap: Tjejer utsätts både fysiskt och verbalt
3:41 min

Sexuella trakasserier är en viktig faktor bakom depressiva symptom bland flickor i skolåldern. Det visar en ny avhandling från Mittuniversitetet.

Heléne Zetterström Dahlqvist är doktorand i hälsovetenskap vid Mittuniversitetet. 

– Tjejer som utsatts för sexuella trakasserier har fem gånger så stor sannolikhet att rapportera om depressiva symptom. Hos killarna finns det ingen sådan riskökning.

Men tjejer och killar utsätts trotts allt ungefär lika mycket för sexuella trakasserier.

– Det handlar om att de utsätts för olika typer av sexuella trakasserier. Killar utsätts för framförallt verbalt, homofoba könsord etc. Tjejer utsätts också verbalt men även fysiska trakasserier och ganska mycket kommentarer där det finns publik.

Vad är det som gör att det inte tar lika hårt på killar som på tjejer?

– Då måste man fråga sig vad sexuella trakasserier är för något. Jag tror att det handlar om maktfrågor. De killar som blir utsatta är ofta de som redan mår dåligt.

Vad är det som triggar igång depressiva symptom hos killar då?

– Det som var viktigast var personligt välstånd, det vill säga att inte ha lika mycket pengar som sin kompisar. Det får konsekvenser för vardagen att inte kunna hänga med och göra lika mycket saker som kompisarna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".