Heléne Lööw forskare och författare expert på nazistiska och nationalistiska strömningar,
Heléne Lööw forskare och författare expert på nazistiska och nationalistiska strömningar, Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Heléne Lööw: Nynazismen växer med ny taktik

Heléne Lööw: På många sätt en brytningstid vi lever i
4:04 min

Intresset är stort när forskare föreläser om hur nynazism och nationalism sprids och påverkar samhället.

Programsalen i Kulturmagasinet var fullsatt och många fick stå när författaren och forskaren Heléne Lööw under onsdagen höll en lunchföreläsning om nazistiska och nationalistiska strömningar i Sverige.

– Det är väl en del av Sveriges historia som vi inte pratar så mycket om. Folk är kanske nyfikna att veta vad som händer när grupper som Nordiska motståndsrörelsen och andra är aktiva. De vill veta deras historia och varifrån de kommer.

Är en del av Sveriges historia som vi inte pratar så mycket om.

Tror du folk är rädda med tanke på hur vår omvärld ser ut?

– Ja. Det är klart att många människor upplever att det sker en vindkantring till en slags nationalsocialism och man vet inte vart det tar vägen.

Växer det samtidigt en motståndsrörelse som det har gjort tidigare i historien?

– Det gör det naturligtvis, men den är av en annan karaktär än den var på 80- och 90-talet. Då var det en form av massmobilisering som vi inte ser idag, annat än i form av en nätmobilisering.

Varför växer de nynazistiska strömningarna?

– De växer när klimatet blir rätt, när deras frågor hamnar i fokus men också därför att de har lagt om sina taktiska koncept. Det handlar inte längre om formella medlemskap utan istället om att mobilisera stöd, om miljöer och att få människor att agera i deras frågor.

Det är på många sätt en brytningstid vi lever i.

Är du orolig?

– Man kan inte gå omkring och oroa sig alltid. Det är någonting i luften som rör sig över Europa, på många plan. Det är på många sätt en brytningstid vi lever i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".