Bildkollage: Staplar visar hur antalet anmälningar har ökat 2012-2016. Vandrarhemmet på Norra berget där flera sexköp har avslöjats. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Flera sexköp har tidigare avslöjats på vandrarhemmet på Norra berget i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Anmälda fall av sexköp ökar

Prostitutionen i norrlandslänen är omfattande, visar en kartläggning som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen genomfört under året och som presenteras idag. I Västernorrland har polisanmälda sexköp ökat rejält. 

Vad beror det här på? Diskutera i kommenteringen!

Hittills i år har det anmälts 59 fall av sexköp. För fem år sedan, 2012, polisanmäldes till exempel bara två fall av sexköp i Västernorrland och året efter, 2013, anmäldes enbart ett fall.

Under 2016 har flera sexköpshärvor avslöjats i Västernorrland. Nu i dagarna pågår en rättegång mot 32-årig Kramforsbo som ska ha agerat hallick och tvingat sin flickvän att sälja sex till minst 20 män.

2,5 års fängelse

I maj i år avslöjades också en sexköpshärva kopplad till en man på en ort i Kramfors kommun. En man i 45-årsåldern hade sålt sin sambo till ett 20-tal män runt om i hela Västernorrland. Mannen har dömts i både tingsrätt och senare hovrätt till 2,5 års fängelse för koppleri. I detta fall har även 21 män dömts till böter för att ha köpt sex av kvinnan.

Polisen har under året utökat sitt samarbete med hotellen för att få de att anmäla om de fattar misstankar om att någon köper sex på ett hotell. Under året har sexköpare gripits vid några tillfällen på hotell i Sundsvall. Nu senast greps en man i september i år på ett hotell i Sundsvall efter att ha köpt sex av två kvinnor.

Prostitution på nätet

Även om polisen i Västernorrland har nystat upp ett par sexköpshärvor senaste året och att både hallickar och sexköpare har avslöjats, så fortsätter sexhandeln på nätet. I norra delarna av Sverige pågår all prostitution på nätet. Länsstyrelserna i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Norrbotten har kartlagt sexannonser i norra Sverige. Under tordagen kommer deras kartläggning att presenteras.

Norra berget, Sundsvall

I december 2014 greps en man misstänkt för koppleri. Han ska ha agerat hallick åt en kvinna som sålde sex till män på vandrarhemmet på Norra berget i Sundsvall.

Det var personal på vandrarhemmet som larmade polisen. När mannen greps hade han över 60 000 kronor på sig. Efter gripandet försvann han utomlands.

Flera män har bötfällts för att ha köpt sex av kvinnan. Rättegång mot mannen kommer att hållas i maj 2017.

45-årig man från Kramforstrakten sålde sin sambo

En 45-årig man från Kramforstrakten sålde sin sambo till minst ett 20-tal män på flera orter i Västernorrland, bland annat Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand och Sundsvall. Mannen har dömts till 2,5 års fängelse för bland annat koppleri.

21 män har dömts till böter för att ha köpt sex. Bland dessa finns män från stora delar av Västernorrland. Det är både familjefäder och ensamstående män i åldrarna från 21 år till 60 år.

32-årig man från Kramforstrakten sålde sin flickvän

Just nu pågår rättegången mot en 32-årig Kramforsbo som ska ha agerat hallick åt sin flickvän mellan maj och september i år. Mannen ska ha skapat sexannonser, tvingat kvinnan att sälja sex åt minst 20 män och dessutom filmat övergreppen. Rättegången avslutas i början av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".