Barn vid Ljustadalens skola
1 av 2
Till invigningen hade alla elever fått tillverka egna lysdioder. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Teknikmus, Technichus maskot
2 av 2
Technichmus, Technichus maskot, var populär bland barnen. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Science Center öppnar på Ljustadalens skola

Elever om ett nytt Science Center
2:26 min

Ett Science Center öppnar på Ljustadalens skola i Sundsvall. Det är en gemensam satsning som görs mellan Sundsvalls kommun och Technicus i Härnösand.

Det var en sprakande invigning som gick av stapeln idag i Ljustadalens skola. Först hölls det tal av rektor och politiker och representanter från Technichus. Efter det visades vetenskapsexperiment upp för alla drygt 300 elever som går på Ljustadalens skola. 

Efter vetenskapsexperimenten fick barnen gå till rummen där de ska få prova på teknik och vetenskap. Det är främst tre rum som är frigjorda för ett Science Center, ett kemirum, ett byggrum och ett teknikrum. Sen finns det även två legorum där eleverna får prova på lego av olika svårighetsgrad.  

Det som eleverna fick göra idag var att dels känna på olika material i burkar som man inte ser, vilket kan vara rätt så obehagligt. Sedan gick de vidare och fick titta på en värmekamera som visar personer och saker i olika färger beroende på vilken temperatur det är. 

– Det är superduper roligt, säger elever från klass 4A när de får frågan vad de tycker om att hålla på med olika vetenskapsexperiment. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".