Refugees Welcome Gotland. Foto: Sveriges Radio
Refugees Welcome Gotland. Foto: Sveriges Radio

Refugees Welcome får 5i12-priset 2016

5i12-priset 2016 går till organisationen Refugees Welcome Sverige för "stora och avgörande insatser för ett värdigt och medmänskligt mottagande av flyktingar".

Priset kommer att delas ut i riksdagen den 7 december i samband med den årliga 5i12-manifestationen.

- Refugees Welcome har på ett fantastiskt sätt visat enorm kraft som det ideella arbetet har haft i flyktingmottagandet och integrationen det senaste året. Deras ideella engagemang för mänskliga rättigheter har också inspirerat andra volontärer runt om i landet till ett ökat engagemang, säger Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen.

- Vi är otrolig stolta och glada för detta pris. Att få det av en rörelse som själv startades med grunden i aktivism är stort! Volontärer fyllde de största centralstationerna och färjelägen för att ge människor på flykt ett medmänskligt välkomnande. Ur denna enorma folkrörelse föddes Refugees Welcome, säger Tobias Lohse ordförande i Refugees Welcome Sverige.

Refugees Welcome Sverige är en ideell förening som arbetar för att bilda opinion för en human asyl- och flyktingpolitik, att ge assistans åt asylsökande och arbeta med integration.

Tidigare mottagare av 5i12-priset har varit artisten Timbuktu, Fryshuset, Stiftelsen Expo, Somaliska landslaget i bandy m fl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".