Husen står snart färdiga vid resecentrum i Örnsköldsvik.
Husen står snart färdiga vid resecentrum i Örnsköldsvik. Foto: Viktor Åsberg/SR.

Vem har råd att flytta in i nybyggen?

Bostadssökande: Jag har inte råd
4:04 min

Många nya lägenhetshus växer fram i Västernorrland. Men vilka har råd att bo där? En nybyggd tvåa i Örnsköldsvik kostar nästan 10 000 kronor i månaden.

– Det är ont om lägenheter. Jag kan tänka mig att betala max 6000 kronor i månaden, säger Josefin Olsson som letar eget boende i Örnsköldsvik.

Lägenhetshus växer fram just nu vid centralstationen och vid det gamla kommunhuset. Tullgatan. Det finns också planer på att bygga hus vid arenan, efter järvedsleden och det omskrivna projektet Solsidan för att nämna några exempel.

Men vilka har chans att hyra de nya lägenheterna i den rådande bostadsbristen?

På Tullgatan i centrala stan flyttar snart de första hyresgästerna in i det kommunala bostadsbolaget Ö-vikshem nybyggda hyreshus.

Kostnaden för en tvårummare är nästan drygt 9.700 kronor i månaden för hyra.

– Där kan inte jag bo, säger Josefin Olsson.

– Det är för mycket. De som har råd att flytta in är de som säljer sina villor, säger Britt-Marie Olsson.

– Priserna är för höga, säger Tomas Östman från Örnsköldsvik.

Görs det tillräckligt för att få fram enklare bostäder till ett billigare pris?

– Nej, jag har inte sett någonstans att det blivit så, säger han.

Leif Lindholm är socialdemokrat och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsvik.

– Det är så nybyggen kostar, säger han.

Det kommunala bostadsbolaget Övikshem marknadsför sina nya bostäder med att det är ”toppmoderna lägenheter med havsutsikt”. Frågan är om kommunen och allmännyttan borde ta ett större ansvar att förse stan med enklare och billigare lägenheter med tanke på dagens bostadsbrist.

– Allmännyttan styrs av väldigt strikta regler. De får inte göra förlustaffärer utan de drivs av lagstiftning som säger att de ska göra affärsmässiga beräkningar, säger Lindholm.

Ser du någon risk för segregation på bostadsmarknaden med de här hyresnivårena?

– Det väsentliga är att vi har alla typer av bostäder i centrumnära lägen för att undvika segregering, säger Lindholm och menar att det finns gott om privata aktörer i stan som bygger olika typer av bostäder.

Trots höga hyror ger nybyggnationerna positiva effekter längre fram. När någon flyttar in, blir en billigare lägenhet ledig, menar Leif Lindholm.

– Att få en rotation på bostadsmarknaden är väldigt viktig, säger han.

– Jag ser att fler enkla och billigare lägenheter växer fram om man ser till den totala bostadsmarknaden i Örnsköldsvik, säger Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".