Man sitter och surfar vid sin dator. Foto: Hasse Holmberg//TT.
1 av 2
Man sitter och surfar vid sin dator. Foto: Hasse Holmberg//TT.
Lisa Lindström vid länsstyrelsen i Norrbotten.
2 av 2
Lisa Lindström vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Nils Eklund

Utbredd sexhandel i Norrlands kuststäder

Länsstyrelsen: Inte bara ett storstadsfenomen
1:35 min

Det förekommer en relativt utbredd sexhandel i Norrlandslänen och framförallt i de större kuststäderna.

Det här visar en ny kartläggning av den öppna prostitution på nätet som länsstyrelserna i Norrland har gjort.

– Generellt kan vi väl säga att det inte bara är ett storstadsfenomen utan det finns även i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, säger Lisa Lindström vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Kartläggningen som presenteras i sin helhet under torsdagen utgår bland annat från så kallad "skrapning" av nätet. Forum och olika sidor har följts under en kortare period i somras och ett 60-tal fall av sexannonser har kunnat knytas till olika platser i Norrlandslänen. Framförallt till de mer tätbefolkade Sundsvall, Umeå och Luleå områdena.

– Det finns ju annonser som finns på fler ställen än de här större kuststäderna, men det är främst där, säger Lisa Lindström.

Däremot säger kartläggningen inte något i detalj om vilka som säljer och köper sex.

För 10-15 år sedan avslöjade granskningar att det förekom prostitution med bland annat ryska kvinnor i gränstrakterna mellan Sverige och Finland men några sådana mönster framkommer inte i den nya undersökningen.

– Nej, inte utifrån den här kartläggningen i alla fall.

Däremot har myndighetspersoner som intervjuats i granskningen vittnat om att ensamkommande unga löper extra stor risk att hamna i människohandel och prostitution.

Det nämndes även i samband med att en nationell kartläggning presenterades för några veckor sedan som visade att drygt 1800 asylsökande ensamkommande barn gått under jorden i Sverige, och där störst andel försvinner just i Norrbotten.

– Vi kan ju inte se att det är så i annonserna men det är därför vi gör intervjuerna för att få en nyanserad bild och då är det en som nämner det att det är en riskgrupp, Lisa Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".