Dammen vid Hölleforsens kraftstation där en pappa tappade sitt barn.
1 av 2
Foto: Polisen
Vakt håller upp dörr till rättssal för besökare
2 av 2
Flera poliser vittnade under rättegången att räddningsinsatsen av barnet var det värsta de varit med om. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio

Pappa överklagar dom för mordförsök på sitt barn

Försvarsadvokaten: Han skulle dömts till vård
4:23 min

Den dömdes advokat anser att domen är för hård. Han kommer att begära överprövning av den rättspsykiatriska undersökningen.

– För det första tyckte vi att han skulle dömts till vård istället. Jag är fortfarande övertygad om att han led av en allvarligt psykisk störning när han gjorde det här, säger den dömda pappans advokat Andreas Victor till P4 Jämtland.

Enligt Andreas Victor har hans klient inte tidigare uppvisat aggressiva eller våldsamma tendenser. Han har däremot mått psykiskt dåligt under längre tid.

Han skulle dömts till vård istället.

Eva-Lena Rimér åklagare i målet är mycket nöjd med domen på tio års fängelse, vilket hon också yrkade på under rättegången. Enligt Rimér har rätten tagit hänsyn till mannens psykiska tillstånd när barnet kastades eller släpptes ned i den tomma kraftverksdammen. Ett fall på uppemot 20 meter.

– Hade dådet varit planerat och gjort i kallt blod hade jag yrkat på ett längre fängelsestraff, säger Eva-Lena Rimér.

Försvaret håller dock inte med.

– Det är självklart att domen kommer att överklagas och vi kommer försöka få till stånd en överprövning av den rättspsykiska undersökningen. Jag tycker att den var tunn och hade många luckor, säger advokat Andreas Victor.

– Min klient är samlad och är förhoppningsfull inför en ny prövning i hovrätten, konstaterar advokat Andreas Victor som tidigare idag träffat mannen och diskuterat domen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".