Petra Nyhman vintercyklist i Sundsvall.
Petra Nyhman vintercyklist i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Populärt att vintercykla

Petra Nyman vintercyklist i Sundsvall.
4:02 min

Från och med idag och fyra månader framåt kommer 80 Sundsvallsbor att aktivt välja att cykla till jobbet, snö och kyla till trots.

De ingår i ett projekt från Sundsvalls kommun där de har blivit utrustade med dubbdäck, reflexväst och cykelbelysning för att i gengäld lova att cykla till jobbet minst tre dagar i veckan samt föra dagbok. Petra Nyman har redan startat sedan ett par veckor tillbaka.

Ganska nyttigt och ett bra sätt att få frisk luft.

–Först kände jag att det var en utmaning som inte var för mig, men sen tänkte på det är kanske ganska nyttigt och ett bra sätt att få frisk luft även på vintern.

Nu har Petra redan cyklat i två veckor och känner att hon mår mycket bättre och har sparat en hel del bensin. I vanliga fall tog hon och maken bilen de åtta kilometrarna in till stan men nu är det vintercykling som gäller.

 – De första gångerna jag cyklade med dubbdäck kändes det som att cykla i sand, men man vänjer sig ganska snabbt och det är inte så halt som man tror.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".