Henrik Blusi är förundersökningsledare på polisen. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Henrik Blusi är förundersökningsledare på polisen. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Sexköp prioriteras inte av polisen

Henrik Blusi: Vi prioriterar andra brott
3:08 min

Anmälningarna om sexköp ökar i länet men det verkar inte vara något som prioriteras av polisen enligt en sammanställning Länsstyrelsen har gjort. Något som förundersökningsledaren Henrik Blusi håller med om.

I Västernorrland  har antalet polisanmälda sexköp ökat rejält de senaste åren. Under 2012-2013 var det ett till två fall per år vilket kan jämföras med 59 anmälda fall under 2016. 

Enligt en kartläggning från länsstyrelsen i de fyra nordligaste länen prioriterar inte polisen köp av sexuella tjänster tillräckligt. Detta är någonting som förundersökningsledare Henrik Blusi håller med om. 

– Det stämmer väl på det sätt att vi prioriterar andra brott. I och med att vi måste prioritera andra brott så blir det ofrånkomligen att en del andra andra händelser inte hamnar så långt upp på listan, säger Henrik Blusi.

De tipsar oss om de ser något misstänkt. 

Sedan ett halvår tillbaka bedriver polisen ett samarbete med hotellen i Sundsvall för att få bukt med sexköpare. Vilket har givit resultat enligt Henrik Blusi. 

– Det är hotellen som i månt och mycket upptäcker den här formen av brottslighet. och vi utbyter erfarenheter och kunskaper oss emellan och de tipsar oss om det är något misstänkt på hotellen. 

Enligt Henrik Blusi är sexköpare väldigt svårgreppbara. Vem som helst kan hitta tjänster på nätet som säljer sex och därför är det svårt att hitta dessa innan de kommer till hotellen. 

Många kvinnor som prostituerar sig kommer från andra länder och är bara i Sverige under en kortare period vilket gör att de ofta lämnar landet innan brottsutredningen är färdig. 

– Det är oerhört svårutrett när vi har vittnen som inte vill medverka, säger Henrik Blusi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".