Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto Ulla Öhman
Det är nödvändigt att samverka på ett annat sätt för att servicen ska kunna fungera även i små kommuner och landsting, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Ulla Öhman

Efter region-nejet: Vi måste bli bättre på samverkan i Norrland

Landsbygdsministern: Jag tror det är nödvändigt att göra saker
1:12 min

Länen, kommunerna och landstingen i Norrland måste bli bättre på samverkan för att klara sig i konkurrensen.

Ska allt fortsätta som det har varit eller vad vill du göra med Norrland? Kommentera!

Det har snart gått två veckor sedan det blev klart att det inte blir någon regionbildning i Norrland. Men även utan region så måste man i norr bli bättre på att samarbete med varandra, säger Åke Nilsson som är kommunalråd i Vilhelmina i Västerbotten.

Jag tror att nånting måste hända. Vi måste bli bättre på att prata med varandra i Norrlandslänen och Norrlandstingen och göra de här frågorna tillsammans.

Simone Granberg i Dorotea är glad över att det inte blir nån region, det hade inte gjort nånting bättre för fyra landsting som redan har det svårt. Och vill man samverka mera så kan man göra det utan att gå ihop i en region menar hon. Helst skulle hon vilja att både specialistsjukvården och skolan förstatligades.

Även Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht håller med om att något behöver göras för att det inte ska bli för olika villkor på olika ställen i Sverige. Han pekar på att regeringen nyligen tillsatt en utredning för att se över skatteutjämninssystemet. Det finns små kommuner som har väldigt svårt att klara servicen till medborgarna och små landsting har svårt att hänga med i den medicintekniska utvecklingen som går fort.

Jag tror det är nödvändigt att göra saker. Det kommer säkert att finnas landsting som vill samverka mycket mer och det ska inte vi från nationell nivå förhindra utan vi ska stötta det.

Sven-Erik Bucht tror inte att det räcker med regioner för att klara den mest avancerade sjukvården utan tror att det handlar om samarbete mellan länder. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".