Arbetskonsulent Åke Westin tillsammans med deltagarna Sara Sätervang och Jennifer Englund.
Arbetskonsulent Åke Westin tillsammans med deltagarna Sara Sätervang och Jennifer Englund. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Ung Kraft hjälper unga ut i livet

Ung Kraft Arena hjälper ungdomar med psykisk ohälsa att komma tillbaka.
4:56 min

Unga människor med psykisk ohälsa får hjälp med att hitta tillbaka till ett stabilare liv med fasta rutiner och socialt umgänge.

I Sundsvall träffas ett 50 tal ungdomar mellan 18 och 29 år för att tillsammans få nya möjligheter. Sara Sätervang och Jennifer Englund har varit med ända sedan Ung Kraft Arena startade i augusti och berättar att många ungdomar idag mår dåligt och behöver hjälp.

Sara Säterving som idag är 24 år har haft det jobbigt i sociala sammanhang ända sedan hon var liten.

- Redan från lekis var jag mobbad och det höll i sig ända upp i gymnasiet. I alla klasser och  gruppmoment inom skolan har jag alltid varit utstött och fått höra negativa saker och därför känner jag mig otrygg i grupper. 

Precis som Sara så har Jennifer Englund 22 år liknande erfarenheter, känslan av att inte passa in och leva i ett utanförskap. Båda var tveksamma för att delta i ett projekt tillsammans med personer som i likhet med de själva inte mådde bra psykiskt.

- Jag var till en början väldigt skeptisk, efter att ha varit arbetslös i många år och sedan ge mig ut bland personer som är lika mig själv, det hade jag aldrig gjort tidigare. Men jag blev väldigt positivt överraskad, säger Jennifer.

Här dömer ingen någon.

Ung Kraft Arena där både Jennifer och Sara deltar bygger på att ordna upp sina liv, förstå nyttan av att äta och sova, kunna fungera i sociala sammanhang och inte minst att bygga upp ett självförtroende

- Här dömer ingen någon, man får vara som man är och behöver inte känna någon press på hur man ska vara, berättar Jennifer.

De som deltari Ung Kraft Arena börjar dagen med att laga och äta frukost tillsammans, sedan följer olika aktiviteter som att sy eller snickra. Lunchen lagas också gemensamt som ett led i att skapa bra matrutiner.

I förlängningen syftar projektet att ungdomarna ska komma närmare sysselsättning, arbete eller studier.

Ung kraft är ett samarbete mellan Sundsvalls kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Landstinget Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".