En yngre kvinna håller en äldre kvinna i handen. Foto: Erik Mårtensson/TT
Foto: Erik Mårtensson/TT

Ideella i Kramfors hjälper utsatta flyktingar

"Samhället tar inte sitt ansvar"
3:26 min

Allt fler flyktingar försöker överleva i Sverige utan hjälp från samhället efter att ha fått avslag på asylansökan. Privatpersoner i Kramfors försöker göra livet bättre för de mest utsatta.

– Vi behöver bli fler som hjälper när samhället inte tar sitt ansvar, säger Margareta Andersson, som hjälper utsatta flyktingar i Kramfors.

I Kramfors finns en grupp inom Svenska Kyrkan som jobbar med att stötta flyktingar som är allra mest utsatta.

Inga pengar

Det handlar om asylsökande som fått avslag, men som ändå inte ser något alternativ än att stanna i Sverige.

För flyktingarna är det en tuff situation att klara av utan pengar eller rätt till boendeplats. I morse berättade vi om 76-åriga Minire som inte har pengar till mat eller mediciner.

– Jag vill dö. Somna in och inte vakna, grät hon.

– Våra politiker måste se det här. Det är inte humant, det är omänskligt, säger hon.

Lever gömd

Margareta Andersson känner gömda flyktingar och berättar om en ung man som kommit henne nära genom kyrkan. Ali från Afghanistan hade konverterat från islam till kristendomen - vilket innebär livsfara för honom eftersom kristna blir förföljda i Afghanistan.

Han har bott i Kramfors i drygt två år, men lever nu gömd efter att ha fått ett utvisningsbesked och vi har ingen möjlighet att träffa honom.

Varje dag är jag rädd.

– Vi samlar pengar så han kan få mat. Just nu är han trygg där han bor, men samtidigt finns polisen överallt och letar, säger Margareta Andersson.

– Jag är rädd.Varje dag är jag rädd för att polisen ska ta honom, säger hon.

– Sverige ska kunna ta hand om människor som kommer i den här situationen, säger Kristin Amnell, också en engagerad Kramforsbo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".