Jonas Gulin enhetschef på gränspolisen Västernorrland/Jämtland. Foto: Christer Suneson
Jonas Gulin enhetschef på gränspolisen Västernorrland/Jämtland. Foto: Christer Suneson

Flera risker när flyktingar uppehåller sig

Gränspolisen: Ett skuggsamhälle kan skapas
1:36 min

Det finns en risk för att flyktingar utnyttjas när de uppehåller sig i Sverige trots att de fått avslag. Polisens region nord har ungefär 1500 återvändandeärenden som Migrationsverket överlämnat.

Jonas Gulin, enhetschef på gränspolisen i Västernorrland, ser risker med att papperslösa flyktingar utnyttjas som svart arbetskraft.

– Om människor som stannar här utan att ha ersättning så måste de ha någon form av arbete. De har inte något arbetstillstånd och vi är oroade över att de utnyttjas och att det skapas en osund konkurrenssituation, säger han.

Polisen i region nord har ungefär 1500 återvändandeärenden på sitt bord, varav drygt hälften handlar om efterlysta flyktingar. Det är svårt att säga exakt hur många som fortfarande finns kvar i Sverige, men polisen uppskattar att de flesta uppehåller sig i Västernorrland och Norrbotten.

– Vi kan få ett skuggsamhälle, vilket är allvarligt. Det är viktigt för oss att tidigt arbeta mot den här problematiken, säger Gulin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".