David Tosteberg, präst i Svenska kyrkan.
David Tosteberg, präst i Svenska kyrkan. Foto: Viktor Åsberg/SR.

Kyrkan vill vara expertis i asylprövningar

Präst: Det är inte rättssäkert
2:00 min

I Västernorrland finns flera papperslösa flyktingar som konverterat från islam till kristendom. En vanlig orsak att de utvisas är för att deras tro inte anses vara genuin. David Tosteberg, präst i Kramfors, säger att Svenska kyrkan bör användas expertis i samband med utredningar.

– Ta in expertisen som kyrkan och präster. Jag kan ställa mer relevanta frågor än vad en utredare på Migrationsverket kan göra, säger David Tosteberg, präst i Svenska kyrkan i Kramfors.

P4 Västernorrland har berättat om flera fall där afghaner konverterat från islam till kristendom. Det är förenat med livsfara i Afghanistan, men Migrationsverket och Migrationsdomstolen anser att deras tro inte är äkta.

Forskare i Göteborg har tidigare i år konstaterat att bedömningarna i domstolarna är godtyckliga. Det är inte rättssäkert, säger  David Tosteberg.

– Jag har hela mitt liv trott att vi lever i en rättsstat, men jag har tyvärr insett att det inte gäller för alla. Det saknas fortfarande väldigt mycket kunskap om konvertiter på Migrationsverket och domstolarna.

Konvertiten Ali bodde i Kramfors i flera år, men efter utvisningsbeslut lever han gömd på annan ort. David Tosteberg döpte honom.

– Jag ser honom som min kristna bror, säger han.

Hur kan du vara övertygad?

– När jag möter en människa som säger sig vara kristen försöker jag känna igen den Jesus jag känner hos den här människan, säger Tosteberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".