Nobina ställer in busstrafik i Södertälje.
1 av 2
Nobina ställer in busstrafik i Södertälje. Foto: Arkiv: Johan Nilsson / TT
Busschaufför.
2 av 2
Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kan även Kramfors få gratis buss för vissa?

Inga-Britt Andersson: Unga behöver gratis buss
0:33 min

Vissa kommuner vill gynna vissa grupper med gratis eller billigt bussåkande. Så är det redan i Örnsköldsvik och Sundsvall och kanske ska Kramfors följa efter under 2017.

Ska det bli fler kommuner i länet som väljer att subventionera bussåkandet för vissa grupper? I Örnsköldsvik är det sedan i höstas gratis buss för alla upp till 19 år. I Sundsvall finns sedan flera år hundralappen för pensionärer. Och i Härnösand är vissa busslinjer helt gratis för alla kommuninvånare.

Centerpolitikern, Inga-Britt Andersson, Ullånger, tycker även Kramfors kommun ska bjuda unga på bussen och nu är ett förslag inlämnat.

– I ytterområdena där händer det inte så mycket. Utan det är mer i centrala Kramfors. Och då borde alla unga få chansen att kunna ta sig till centrum och inte måsta bli skjutsad, säger Inga-Britt Andersson, Ullånger.

Hon är själv aktiv i Centerpartiet men hon lät oppositionsrådet Bertil Böhlin hålla i pennan och i förra veckan lämnades motionen in till Kramfors komunfullmäktige.

Jan Sahlén, S, är kommunalråd i Kramfors och han är försiktigt positiv till att motionen får grönt ljus.

– Vi har redan sagt ok till att utreda. Det kommer att ta fem till nio månader innan kommunfullmäktige får säga sitt. Men om det blir ett ja så bör vi även titta över turtätheten så det passar ungdomarna, säger Jan Sahlén.

Den här nyheten når fler tack vare Publiknätverket. Här kan du också gå med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".