Ett klick och din dator blir kidnappad
Bedragare passar på i juletider. Foto: Matilda Jansson, Sveriges Radio

Varning för bluffmail om paket

Innehållet på datorn kidnappas och du krävs på flera tusen kronor i lösensumma
1:04 min

Än en gång, lagom till julhandeln verkar en stor mängd fejkade postavier vara i omlopp.

Med rubriker som ”Avisering och leverans" sveper en ny våg av bedrägerimejl in över Sverige. Lagom till julhandeln då många väntar på paket från posten utger sig någon för att skicka avier från Postnord, men i själva verket handlar det om ett virus som låser hela datorn.

Trojan installeras

I mejlet finns en länk med mer information. Men att klicka på den får förödande konsekvenser. En trojan installeras på datorn som kidnappas och bedragarna låser inte upp den förrän du betalt en lösensumma, ofta på flera tusen kronor, det säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro.

– Har man back-up på sina dokument kan man rädda inehållet, annars måste man betala. Men det finns ingen garanti att man får tillbaka innehållet även om man betalar säger Johan Jarl.

Postnord hoppas att mottagarna är uppmärksamma och upprepar att man aldrig tar betalt för att lagra paket.
– De här bluffmejlen har inget med Postnord att göra. Det är bedragare som utnyttjar vårt namn. Den här typen av mejl har förekommit tidigare men det är klart att det är fler som väntar på paket nu och blir nyfikna, säger Maria Ibsen, pressekreterare Postnord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".