Hund mitt i julfirandet.
Foto: Håkan Nordström/TT

Jultider kan vara farlig för husdjuren

Veterinär: Fet mat och julpynt största farorna
0:58 min

Många husdjur riskerar att bli allvarligt sjuka i jultider. Det kan handla om att hundar fått i sig för mycket mat eller katter som svalt växter och julpynt.

En stor fara för hundar i jultider är om de får i sig stora mängder mörk choklad. Men även en del julväxter kan ge djuren allvarliga förgiftningar.

– Typ julstjärnor och liljor men annars är det choklad, russin, vindruvor eller fet mat som skinka som är farligast för husdjuren. säger veterinär Louise Krarup på Sundsvalls djursjukhus.

Håll koll på hur djuren mår

Louise Krarup menar att det bästa för djuren är att ge dom sin vanliga mat. Hon menar också att det är bra om man kan hålla lite extra koll på sin hund eller katt under decemberveckorna.

– Om djuret blir slött eller får kräkningar och diarréer bör man ringa veterinären för att få råd hur man ska göra, säger Louise Krarup på Sundsvalls djursjukhus.

Stor ökning i december

Försäkringsbolaget Agria har sett att det är dubbelt så vanligt att hundar drabbas av förgiftningar under december månad. Det är något som också veterinärerna märker.

– Det ser vi varje jul. Oftast att djuren fått i sig för mycket mat eller julpynt som fastnat i tarmen. Det händer ibland att vi får operera ut jultomtar ur djurens magar, säger veterinären Louise Krarup i Sundsvall.

Christer Suneson
P4 Västernorrland
christer.suneson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".