Niklas Sjöberg är Vårdnära servicemedarbetare på Sunderby sjukhus i Norrbotten. Foto Ulla Öhman
Niklas Sjöberg är Vårdnära servicemedarbetare på Sunderby sjukhus i Norrbotten Foto: Ulla Öhman

Vårdbiträdena på väg tillbaka till sjukhusen?

Chefen: Det ger mera tid åt patienterna
1:25 min

På sjukhus i Norrbotten har man infört vårdnära servicemedarbetare som gör de arbetsuppgifter som vårdbiträdena gjorde förr.

Vad tycker du? Ska vårdbiträdena tillbaka till sjukhusen? Kommentera!

Niklas Sjöberg på Sunderby sjukhus utanför Luleå är en av de 35 Vårdnära servicemedarbetarna och han berättar om sina arbetuppgifter:

Vi hjälper till att servera mat, vi städar, vi far med patienttransporter till röntgen. Det är jättekul.

Förr var det undersköterskor och sjuksköterskor som fick göra de här arbetsuppgifterna. De gick med prover och tog patienter till röntgen till exempel. Undersköterskorna tog hand om frukost, lunch, middag och kvällsfika

Pendeln har svängt tillbaka

Ulla Tedelind som är enhetschef på Infektionskliniken säger att den nya yrkesgruppen i princip är samma sak som forna tiders vårdbiträden. De försvann från sjukvården på 90-talet och sedan minskade även antalet undersköterskor, man skulle i princip bara ha sjuksköterskor anställda.

Men pendeln har svängt tillbaka och det har gjort stor skillnad för arbetet på avdelningen och framför allt vad gäller undersköterskornas arbete. De kan nu ägna sig mer åt patientvård.

Vi försöker bli bättre på allt; mobilisera patienterna, få dem fortare hemklara. Det är bättre tid åt patienterna.

De vårdnära servicemedarbetarna har fått en internutbildning på en månad där de lärt sig om olika koster och städteknik liksom lyftteknik.
Niklas Sjöberg säger att han gillar sitt jobb och tycker lönen är okey. Han säger att han känner sig behövd.

Städning en viktig arbetsuppgift

En stor del av arbetet består av städning och medan han städar pratar han med patienterna och han får mycket respons från dem.
Ulla Tedelind, enhetschef, säger att städningen har blivit mycket bättre. vilket är viktigt, inte minst på en infektionsavdelning.

Strax här nedanför hittar du länken för att höra hela reportaget från Sunderby sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".