John Gustavsson, sverigedemokrat och nationalekonom tror inte invandringen kan rädda landsbygden.
1 av 2
John Gustavsson, sverigedemokrat och nationalekonom tror inte invandringen kan rädda landsbygden. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna på besök i Sundsvall.
2 av 2
Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna på besök i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Mansdominerat möte med Sverigedemokraternas partisekreterare

John Gustavsson, om bristen på kvinnor i Sverigedemokraterna.
1:02 min

Drygt 150 personer hade kommit till Hedbergska skolans aula i Sundsvall på lördagen för att lyssna till Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

De allra flesta åhörarna var medelålders män. Sverigedemokraten John Gustavsson, 25 år och doktorand i nationalekonomi tror att många kvinnor inte vågar komma.

– Jag tror att det är mer accepterat bland män att stödja Sverigedemokraterna än vad det är bland kvinnor. Att gå ut offentligt så här, att bli fångad på en bild till exempel, det är många som skulle vara nervösa inför det.

John Gustavsson håller med sin partisekreterare om att när det gäller problematiken med utflyttningen från Norrlands inland så går den inte att lösa med en större invandring.

– Det är lite skillnad på att säga att vi har brist på människor, det har vi inte. Vi har brist på jobb, om det finns jobbmöjligheter så vill folk stanna kvar. Man kan inte ersätta person för person, om det flyttar ut tusen svenskar som är i 20 års åldern med högskoleutbildning, så går det inte att ur ett ekonomiskt perspektiv, ersätta dem med tusen invandrare som kanske inte kan svenska alls eller har bara grundskoleutbildning.

I nästa vecka fortsätter P4 Västernorrland debatten om vad invandringen betyder för överlevnaden av Norrlands inland, för skolan, infrastrukturern och utvecklingen av företag och nya jobbmöjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".