Risk för salmonella i kryddor

Som Ekot rapporterat under morgonen varnar Livsmedelsverket nu för salmonella i färska örter från Thailand. I Norge har man redan infört förbud och larmrapporter har även kommit från Finland.

Problemet med salmonellabakterier i mat är störst på varmare breddgrader. När torka sätter in tvingas man i vissa länder använda avloppsvatten blandat med drickvatten till bevattning av grönsaker. Det här berättar smittskyddsläkaren i Jämtland Inger Andersson von Rosen för Sveriges Radio. Hon tror att det finns en fara i Sverige att vi är för naiva. I länder där man är mer van vid smutsig mat är man också mer noggrann med livsmedelshygien.

I Sverige har vi tidigare haft problem med böngroddar och ruccolasallad men nu handlar alltså om färska kryddor från Thailand som till exempel basilika, koriander och citrongräs som kan innehålla salmonellabakterier. Enda sättet att skydda sig helt är att steka maten ordentligt. Även här i Sverige kan vi få problem när det kommer kraftiga skyfall då dåliga brunnslock kan öka risken för att smutsigt vatten blandas med dricksvatten.