Nils-Gunnar Molin nominerad till Årets Västernorrlänning 2016. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
1 av 2
Nils-Gunnar Molin nominerad till Årets Västernorrlänning 2016. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Nils-Gunnar Molin nominerad till Årets Västernorrlänning 2016. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
2 av 2
Nils-Gunnar Molin nominerad till Årets Västernorrlänning 2016. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Årets Västernorrlänning

Kandidat 2: Nils-Gunnar Molin

"Jag tror att det var uppe i 750 A4-sidor nu på ett år"
0:29 min

Han trodde att tiden med sjukvårdsfrågor var över. Nu är Nils-Gunnar Molin portalfigur i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus.

– Jag ska bara sätta in sladden här till motorvärmaren för jag ska iväg till stan sedan.

Nils-Gunnar Molin tar emot hemma på gården. Han är en sådan där pensionär som är sysselsatt mer än heltid.

– Jag har väl alltid varit engagerad i olika saker. Jag har haft jobb och uppdrag och hållit på med musik. Tillsammans med min fru var vi också skohandlare i 30 år, berättar Nils-Gunnar efter att ha spelat My Way på sin orgel.

Alla som har någon insikt i frågorna måste bidra med sin del. 

Det är engagemanget som ordförande i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus som gjort att han blivit en av kandidaterna till Årets Västernorrlänning.

– Det kom ut planer förra året på att det skulle sparas pengar och att det i huvudsak skulle dras ned i Sollefteå. Sedan har vi efterhand kunnat konstatera att det inte bara är Sollefteå som är i farozonen.

Hela länets sjukvård

Nils-Gunnar Molin menar att Örnsköldsviks sjukhus också kommer att drabbas av, enligt honom, för stora nedskärningar.

– Faller akutsjukhusen i Sollefteå och Övik då är Sundsvall också väldigt illa ute eftersom man där redan idag har stora problem. 

Nils-Gunnar var landstingsrevisor i 30 år i Jämtland/Härjedalen och i april 2015 slutade han som landstingsrevisor här i Västenorrland efter fem år på posten.

– Jag trodde att tiden med sjukvårdsfrågor var över, men så var det någon som ringde och vädjade att jag skulle komma på ett möte.

Vad är det i dig då som gör att du inte kan hålla dig borta?

– Jag har jobbat så länge med sjukvårdsfrågor och så händer det här, som man kan beteckna som en mycket stor katastrof om det genomförs såsom man har tänkt, då måste alla som har någon insikt i frågorna bidra med sin del. 

Det är ett febrilt arbete på många, många kanter. Spännande!

Föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus bildades. Nils-Gunnar blev ordförande. Nu har deras facebooksida ungefär 12 000 följare. Varje måndag träffas styrelsen och arbetsgrupperna. 

– Vi är mellan 20 och 35 personer varje gång. Vi stämmer av och stöttar varann. Det är ett febrilt arbete på många, många kanter. Spännande, utbrister han.

Saklighet och fakta

Nils-Gunnar är portalfiguren som ordförande. Och han går före i handling.

– Jag samlar det jag skriver i ett word-dokument och jag tror att jag var uppe i 750 A4-sidor nu på ett år, så det blir en hel del, skrockar han. Och jag försöker vara saklig och komma med fakta, så att det inte bara blir en massa tyckanden.

Inom fem timmar var hon borta.

Det finns en särskild sak som utgör bränsle till Nils-Gunnar Molins glöd i sjukhusfrågan. Det är hans hustru Evys hastiga bortgång för några år sen.

– För snart fyra år sedan. Inom fem timmar så var hon borta.

Nils-Gunnar och Evy gifte sig redan i 20-årsåldern och hade varit gifta i 48 år. Hon hade varit sjuk, men de trodde att problemen var över.

– Hon hade haft två bröstcancerförlopp som hade ordnat upp sig. Hon var friskförklarad. Och så blev hon förkyld en vecka och åkte in på akuten och fem timmar senare var hon död, så det var väldigt chockartat, berättar han och tårarna kommer. 

Han tror att det är en sorg som aldrig kommer att gå över.

Så hon är med i det här arbetet också?

– Ja, verkligen. Hon är med.

 

Nils-Gunnar Molin, 71 år, Helgum

Därför är han nominerad till Årets Västernorrlänning:

"För sitt engagemang och många timmar ideellt arbete som ordförande för Föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus. Trots motgångar har han med sitt seriösa och gedigna arbete ingjutit framtidstro hos sin grupp och i bygden."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".