Eluttag med kontakt
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Avgiften för elnätet i Sundsvall höjs efter nyår

Sundsvall elnät höjer avgiften för elnätet i kommunen med tre procent efter nyår, men bara för villor, inte lägenheter.

Orsaken till höjningen, enligt ett pressmeddelande från Sundsvall elnät, är att avgiften för det regionala nätet har höjts kraftigt. Det är en avgift som Sundsvall elnät betalar för att få ansluta sitt lokala nät till det regionala.

För Sundsvallsbor kommer höjningen att gälla villaägare, inte lägenhetsinnehavare. Enligt Sundsvall elnät innebär höjningen en ökad kostnad på 12 kronor i månaden för en normalstor villa med en säkringsstorlek på 20 ampere. 

– Vår hållning är att höja avgifterna så lite som möjligt för att klara nödvändiga investeringar i nätet. 2017 handlar det bland annat om att kunna möta byggboomen här i stan med en ny och säker nätinfrastruktur, samtidigt som vi kontinuerligt arbetar för en säkrare strömförsörjning i det befintliga nätet för så få avbrott som möjligt, säger Göran Sörell, vd för Sundsvall elnät.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".