Jan-Olov Häggström
Jan-Olov Häggström (S). Foto: Lennart Sundwall/SR

S i landstinget: Vårdbiträden kan bli ett B-lag

1:25 min

Socialdemokraterna kan tänka sig vårdbiträden i någon form på våra sjukhus men då ska de ha en ordentlig utbildning, säger S.

Jan-Olov Häggström (S) är som vice ordförande i landstingsstyrelsen en av landstingets högsta politiker. Han är även ordförande i det personalpolitiska utskottet.

Han säger att han följer Sunderby sjukhus och försöket med vårdnära servicemedarbetare med intresse, men att om man ska införa något liknande här så bör det komma med en utbildningssatsning och inte bara en månads internutbildning som i Norrbotten. Det här skulle i så fall ses som ett rekryteringsverktyg, säger han.

I så fall kopplar vi på validering och vidareutbildning, till exempel undersköterskeexamen. Annars är jag rädd att vi får ett A- och ett B-lag.

Från Liberalerna i landstinget säger partiets gruppledare i fullmäktige Ingeborg Wiksten att man bör anställa vårdbiträden igen. Partiet har även skrivit motioner om detta men inte fått något gehör.

Det är höga sjuktal bland sköterskor och litet intresse bland unga att gå vårdutbildningar. Då skulle vårdbiträdesjobbet kunna vara en inkörsport till yrket och till vidare utbildning, tror hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista