Polishuset i Kramfors. Foto:Ingrid Engstedt Edfast/SR
Polishuset i Kramfors. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Man släpptes från polisen - våldtog igen

Bosse Nordkvist, polis; Oftast meddelas målsägande
2:58 min

Mannen greps i fredags misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Han släpptes och senare våldtog han kvinnan igen. Målsägande meddelas när den gripne släpps, säger förundersökningsledaren.

Förra helgen anmälde kvinnan sin före detta sambo för misshandel. Under utredningen visade det sig att mannen misshandlat kvinnan vid ett flertal tillfällen varför brottsbeteckningen blev grov kvinnofridskränkning.

Mannen sattes i arresten, en advokat kopplades in och mannen släpptes senare i veckan. Igår anhölls mannen efter att ha våldtagit och misshandlat samma kvinna.

På nytt är mannen anhållen och försvarare inkopplad, och nu fortskrider båda ärendena. 

Bosse Nordqvist är förundersökningsledare vid Kramforspolisen, och menar att som oftast meddelas målsägande att den gripne eller anhållna släpps.

– Ja, det gör vi. Endera görs det av utredande polis eller så är polisens personskyddsfunktion inkopplad i ärendet.

Görs det i varje fall?

– Då det är brott som leds av åklagare så ytterst är det åklagaren som avgör om det är lämpligt att meddela brottsoffret. Det finns vissa fall då det är olämpligt i utredningshänseende att meddela målsägande, men i de allra flesta fall görs det.

På Socionomer utan gränser arbetar man med att jobba fram en ny lag, Lex Lotta. Det efter den brutala dödsmisshandeln av Härnösandskvinnan Lotta Rudholm i somras. Omkring 17 kvinnor dödas i nära relationer i Sverige varje år.

Därför kommer organisationen att tillsätta en expertgrupp för att få till en Lex Lotta, det säger Maria Hellenius Henrysson på socionomer utan gränser.

– Samhället måste göra mera när kvinnorna inte får tillräckligt skydd. Vi är övertygade att det måste till en lagstiftning för att skyddet ska komma till, säger Maria Hellenius Henrysson på socionomer utan gränser.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".