Skyltar vid turistvägen mellan Sollefteå och Näsåker. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
1 av 2
Moforsenbron ligger vid Moforsens kraftverk i Resele. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Stafettgästen Johan Andersson från Resele. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
Johan Andersson har varit väldigt engagerad i frågan om Moforensbron genom sitt engagemang i inflyttningsgruppen. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Moforsenbron i Resele föreslås renoveras

Johan Andersson: Det känns helt fantastiskt
2:25 min

Samhällsutvecklingsutskottet i Sollefteå kommun föreslog idag att Moforsenbron i Resele ska renoveras för 2.5 miljoner kronor.

För ett år och fyra månader sen stängdes Moforsbron i Resele då den inte ansågs säker. Sedan dess har det varit en diskussion om man ska riva eller renovera bron som underhålls av Sollefteå kommun. Men idag beslutade samhällsutvecklingsutskottet att man föreslår kommunstyrelsen att renovera bron för 2,5 miljoner kronor.

– Det känns helt fantastiskt att efter 16 månader så kommer äntligen det här beslutet från utskottet, säger Johan Andersson som är en del av inflyttningsgruppen i Resele som har drivit frågan om Moforsenbron hårt. 

Det betyder otroligt mycket

En första utredning visade att en renovering av bron skulle kosta nio och en diskussion uppkom huruvida bron skulle rivas eller renoveras. En mer djupgående bärighetsutredning visar att en renovering som kostar 2.5 miljoner räcker för att bron ska öppna. 

– Man inser nu att man inte behöver göra alla de åtgärder man trodde från början. Man kommer inte behöva måla om hela bron vilket är väldigt kostsamt, ger Johan Andersson som exempel. 

De åtgärder som föreslagits är att man ska byta ut räcket, åtgärda slitplanken på körbanan och förstärkning av betong och pylonfundament. 

Om kommunstyrelsen säger ja till förslaget kommer renoveringen kunna sättas igång till våren 2017 enligt Johan Andersson. 

– Det kommer betyda otroligt mycket för främst dem som dagspendlar, säger Johan. 

Beslut i frågan tas av Sollefteå kommunstyrelse i januari 2017. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".